Anija Ilire, krenaria e guximit dhe Lirise

Pellazgët, janë quajtur edhe Njerëzit e Detit, pasi ata ishin drejtues të aftë dhe të lirë, ata e quajtën Atdheun e tyre Anije si Iliria (Illyria për romakët) : që do të thotë vendi njerëzve të lirë (lir = i lirë)

LIRIA në gjuhët e mëposhtme: Pellasgo-ilire (Liri), etrusk (Liri), Shqip (Liri), Italisht (Liberta), frëngjisht (Liberte), Latine (Libertas), Anglisht (liria) , Spanjisht (Libertad), rumune (libertade), Portugalisht (liberdade).

Në Itali, dhe pikërisht në Lazio, ekzistojn disa toponime (Liri mali), lumi Liri, Liri dhe shatërvan.

Ky emër është ruajtur gjatë shekujve në disa nga vendet mesdhetare të Evropës, ndoshta nëpërmjet rrezatim të disa fiseve ilire, si Etruscans, të Messapi, e Daun, në Veneti, Piceni, etj , Gjithkush e këtyre emrave ka kuptim në gjuha shqipe: ETRURIA (E = e, TRURIA = trurit, vendi i njerëzve të zgjuar), MESSAPI (MASH = qendra, Hapi = hapur, vend i njerëzve të hapur), Daun (Daun, ndarë), për VENETIN (emri rrjedh nga shes perëndeshë, vendlindja, vendi për përsosmëri), PICENI (PI = për të pirë, Keni = ke, vend me ujë të bollshëm).”Pellazgj” Emri mund t’i referohet fjalës shqipe PELLG (det i thellë), si në pelago ne italisht..

Pregatiti: Erjon ELEZI.