Arkeologët zbulojnë autostradën më të lashtë në fund të detit Mesdhe në brigjet e një ishulli kroat

Mbetjet e një rruge të epokës së gurit të ndërtuar 7000 vjet më parë janë zbuluar në fund të Detit Mesdhe.

Arkeologët e bënë zbulimin befasues pasi analizuan imazhet satelitore rreth vendit neolitik tashmë të zhytur në Soline, i cili u zbulua në vitin 2021 në brigjet e ishullit kroat të Korçulës.

Ata besojnë se rruga parahistorike mund të ketë lidhur dikur Korçulën dhe Solinenë kur kjo e fundit ishte një tokë artificiale që ishte shtëpia e kulturës së lashtë Hvar.

Korçula, pjesë e arkipelagut të Adriatikut, fillimisht u bashkua me kontinentin, por kur nivelet e detit filluan të rriten në fund të epokës së fundit të akullnajave 12,000 vjet pes, përmbytjet pak a shumë çuan në paraqitjen aktuale nga rreth 8,000 vjet më parë.

Gjatë eksplorimit, ekspertët hasën në muret e një vendbanimi të lashtë që dukej se ishte i lidhur me ishullin kryesor nga një rrip i ngushtë toke.

I njëjti ekip kërkimor zbuloi gjithashtu një vendbanim tjetër nënujor në anën e kundërt të Korçulës.

Duke pasur një ngjashmëri të çuditshme me Soline, ai gjithashtu është zhytur në një thellësi prej 4-5m dhe ka çuar në zbulimin e disa veglave interesante të Epokës së Gurit.

Historianët dhe arkeologët mendojnë se kultura Hvar e Epokës së Gurit ndoshta vendosi lidhje tregtare midis ishullit dhe brigjeve lindore të Medit, në atë që tani është Azia perëndimore citon DayliMail.