Austriakët i kërkojnë Bosnje dhe Hercegovinës të vendosë viza për Turqinë, Rusinë e Kinën

Ministri i Sigurisë së Bosnjës dhe Hercegovinës, Nenad Neshiq, tha për Klix.ba se ministri austriak i Brendshëm Gerhard Karner, i kërkoi atij që të harmonizojë regjimin pa viza të BeH me Bashkimin Evropian, që në praktikë do të nënkuptonte vendosjen e vizave për Turqinë, Rusinë e Kinën.

“Ministria e Brendshme e Austrisë më kërkoi të vendos viza”, tha Neshiq, duke shtuar se është kërkuar që të vendosen viza për Azerbajxhanin, Bahreinin, Kinën, Kuvajtin, Omanin, Katarin, Rusinë dhe Turqinë, sipas detyrimit që rrjedh nga Marrëveshja për regjimin pa viza midis BeH dhe Bashkimit Evropian nga viti 2010.

Megjithatë, ai tha se nuk ka asnjë kërkesë zyrtare nga institucionet e Bashkimit Evropian.

“Unë besoj se mund të arrihet marrëveshja në Bosnje dhe Hercegovinë për futjen e vizave për disa vende, gjë që kërkon nga ne të bëjmë Bashkimi Evropian. Megjithatë, ne duhet të respektojmë strukturën tonë të brendshme, specifikat tona, historinë tonë. Duhet të kuptojmë se disa vende si Turqia dhe Rusia nuk mund të arrijnë marrëveshje në nivelin e BeH për të futur viza për qytetarët e tyre”, tha Neshiq.

Ai shtoi se mund të bëhet një hap përpara për të arritur harmonizimin e vizave me Bashkimin Evropian.

“Unë do të doja që BeH të bëjë një hap pozitiv përpara dhe të tregojë se është një partner i BE-së, që një ose më shumë vende, ku mund të arrihet një marrëveshje në nivelin e BeH, të vendosin viza dhe të tregojnë se jemi pjesë e kolektivit të Evropës. Siguria dhe se BE-ja na takon neve. Po ashtu unë deklaroj se nuk mund të jepen viza për disa vende me të cilat jemi të lidhur nga historia, miqësia dhe interesat e biznesit”, tha Neshiq.

Ai thekson se beson se mund të gjendet një zgjidhje e përbashkët, për të treguar vullnet të mirë ndaj BE-së, por edhe për të mbrojtur interesat e Bosnjes dhe Hercegovinës.