“BE dhe SHBA më kërkojnë kokën” – Disa muaj pasi u sanksionua nga SHBA, Vulin jep dorëheqjen nga posti i shefit të BIA-s

Drejtori i Agjencisë për Siguri dhe Informacion (BIA) Aleksandar Vulin ka njoftuar sot se po dorëzon dorëheqje të parevokueshme nga ajo pozitë.

Vulin në një deklaratë me shkrim tha se Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Bashkimi Evropian “po kërkojnë kokën e tij si parakusht për të mos vendosur sanksione ndaj Serbisë”.

“Unë nuk jam shkaktar i shantazheve dhe presioneve ndaj Serbisë dhe botës serbe, por nuk do ta lejoj veten të jem shkak i shantazheve dhe presioneve ndaj Serbisë dhe botës serbe. Prandaj po paraqes dorëheqjen time të parevokueshme nga posti i drejtorit të BIA-s”, theksoi Vulin.
Teksti i dorëheqjes

“Presidenti Aleksandar Vuçiq dhe Serbia po përballen me kërcënime dhe shantazhe që mund të krahasohen vetëm me ultimatumin austro-hungarez të vitit 1914. Na kërkohet të njohim Kosovën, të largohemi nga Republika Srpska dhe të mos jemi vend dhe komb sovran duke vendosur sanksione ndaj Federatës Ruse. Nëse do të pranonin ta bënin këtë, kërkesa e radhës do të ishte dëbimi i investimeve kineze, varësia e pakushtëzuar teknologjike dhe ekonomike nga perëndimi, si dhe vazhdimi i shpërbërjes politike dhe territoriale të Serbisë dhe pranimi i vlerave perëndimore në të cilat nuk ka vend për familjen dhe kombin tradicional dhe në fund të fundit për drejtësinë sociale.

SHBA-ja dhe BE-ja po më kërkojnë kokën si parakusht për të mos vendosur sanksione ndaj Serbisë. Unë nuk jam shkaktar i shantazheve dhe presioneve ndaj Serbisë dhe botës serbe, por nuk do ta lejoj veten të jem shkaktar i shantazheve dhe presioneve ndaj Serbisë dhe botës serbe. Për këtë arsye paraqes dorëheqjen time të parevokueshme nga posti i drejtorit të BIA-s.

Sanksionet e vendosura ndaj meje janë dëshmi e luftës sime të vazhdueshme për unitetin e serbëve, por vendosja e sanksioneve ndaj Serbisë, për të cilat do të përdorej udhëheqja ime e vazhdueshme në BIA, do të ishte dëshmi e egoizmit tim. Treguesi i parë i korrektësisë së vendimit tim do të jenë deklaratat hipokrite të zyrtarëve të SHBA-së dhe BE-së, në të cilat ata do të betohen se as që donin të vendosnin penalitete dhe sanksione ndaj nesh. Dorëheqja ime nuk do të ndryshojë politikën e SHBA-së dhe BE-së ndaj Serbisë, por do të ngadalësojë kërkesat dhe shantazhet e reja. Ata nuk morën sanksione kundër Rusisë, nuk morën njohjen serbe të Kosovës, por morën një kokë serbe. Refuzoj të bëhem pjesë e histerisë anti-ruse dhe antiserbe për shkak të çdo pozicioni, të mos më interesojë më për Republikën Srpska dhe mbijetesën e saj dhe të mos besoj në pashmangshmërinë e bashkimit të serbëve dhe krijimin e botës serbe. Unë refuzoj të heq dorë nga politika e neutralitetit ushtarak dhe vëllazërisë me Rusinë dhe Kinën. Kjo është një fitore e vogël për SHBA-në dhe BE-në, por edhe një fitore e madhe për mua sepse dëshmova se Serbia dhe populli serb ia vlen çdo sakrificë. Sakrifica ime është e vogël në krahasim me madhështinë e shenjtërores që mbroj.

Falënderoj presidentin Vuçiq për mundësinë për të mbrojtur serbët dhe Serbinë dhe i kërkoj që të mbetet presidenti i të gjithë serbëve, lideri i fundit i lirë në Evropë, për krenarinë e të gjithë serbëve. Shpresoj që edhe në këto zgjedhje të bashkojmë luftën për Serbinë e lirë”.