Dardania dhe dardanët në antikitet

Manastiri i Deçanit !Dardania dhe dardanët në antikitet.Në arkitraun e portalit jugor të narteksit gjendej dhe një mbishkrim i gdhendur i arkitektit shqiptar dom Vita Cuçi.

Po ashtu, është ruajtur edhe e dhëna se dom Vita ndërtoi me 30 gurë skalitës, Manastirin e Deçanit.
Ilirët kanë qenë një nga popullsitë më të mëdha të Evropës.

“Çdo tregim për Ballkanin fillon me ilirët”, Bota e Re, Prishtinë, 1985, p. 4-5.- A. Stipçeviq
Herodoti (shek. V. p. e. sonë), në Historinë e tij të njohur na bën me dije se territori i sotëm i Kosovës ishte pjesë përbërëse e trojeve ilire.

Polineu bën fjalë për organizimin e Shtetit Dardan nga gjysma e parë e shek. III. p. e.Sonë. Kontinuiteti iliro-arbëror në arealin e Kosovës.-Jahja Drançolli. Arkitektura e bukur e Manastirit të Deçanit.