GJENERALI DARDAN BELISARI (505-565)

Lindi në Dardani nga nje familje e varfër.Belisari renditet si një nga gjeneralët më të aftë jo vetëm të Perandorise Bizantine në kohen e Perandorit Justinianit të Parë,por edhe gjatë gjithë historisë njerëzore!Një nga veçoritë dalluese të karakterit të tij ishte FITORJA,pavaresisht numrit të luftëtarëve që dispononte dhe forcës së kundërshtarit.

Në vitin 532 në Konstandinopojë shpertheu një kryengritje e rrezikshme e quajtur “Nika” që në greqisht donë të thotë “Fitore”.Ajo nisi në një ditë feste në Hipodrom,ku mori pjesë edhe çifti imperial. Kryengritësit dogjen baziliken e Shën Sofisë.

Perandori Justiniani i Parë, të vetmen shpresë e mbante te bashkëvendësi i tij gjenerali Belisar!Në krye të gardes perandorake gjenerali Belisar shtypi kryengritjen.Forcat perandorake hyn në Hipodrom dhe brenda një nate u vranë 40.000 kryengritës.

Pushtoi Mbretërin Vandale në Afrikë të Veriut. Pushtoi pjesën më të madhe të Italisë gjatë luftes gotike.Mundi gjithashtu ushtritë vandale në Betejen e Ad Decimumit dhe luajti një rol te rëndesishem në Tricamarum,duke e detyruar mbretin vandal Gelimer të dorëzohej. 

Ai fitoi betejen edhe kunder persëve!.