Ilirët , i vetmi popull autokton në Ballkan

Shkruan: Brilant GASHI …Pseudohistorianët serb , bëjnë përpjekje të vazhdueshme për të ngritur edhe më shumë barriera të mëdha të gënjeshtrës , dhe të bëjnë të ditur duke i gënjyer popujt e tjerë , që serbët dhe Serbia është populli më i lashtë në Ballkan . Por cilat mund të jenë faktet , që t’a vërtetojnë këtë gënjeshtër ?

Nga ana tjetër , shqiptarët nuk bëjnë asgjë , respektivisht nuk ndërmarrin veprime për të parandaluar propagandën serbo-madhe që po përhapet në trojet ilire . Askush nga populli ynë , vetëm një pjesë dërrmuese ngrisin zërin e tyre për t’i thënë “NDAL” rrenave të ndyta të serbëve .

Bota duhet t’i thotë sllavëve edhe njëherë : Kush është populli më i lashtë në Gadishullin Ballkanik ? Në atë mënyrë , bota do t’a kuptoj se si edhe serbët i gënjejnë të tjerët në sy , pasi që e dijnë të vërtetën , që nuk mund të fshihet . Edhe ne , duhet t’i themi rrenave sllavo-greke mjaft më . Kjo është tokë autoktone shqiptare dhe gjithmonë do të jetë e tillë : Pellazgo-Iliro-Shqiptarët kanë qenë popull autokton të Gadishullit Ballkanik .

Nuk duhet të mësojmë historinë e popujve të tjerë pa e mësuar më së pari historinë e vërtet tonën : Historinë e ilirëve të lashtë , historinë e baballarëve tanë , atë histori që e gjithë bota ka respekt të madh për të . Gjëja më primare është që shqiptarët të mos mohojnë historinë e baballarëve tanë , por edhe të ngrenë zërin që të kuptojnë se ilirët janë paraardhës të shqiptarëve .

Këtë pjesë të shkrimeve i’a kushtoj ilirëve tanë sepse kam bërë shumë shkrime dhe ato i’a kushtova në përgjithësi historisë së lashtë shqiptare . Të them të vërtetën nuk jam lodhur sepse e di dashurinë e vërtet të atdheut . Erdhi koha që një pjesë të veprimtarisë sime të i’a kushtoj edhe paraardhësve tanë – Ata janë autoktonët ilirë .

Cfarë është Gadishulli Ballkanik për ne ? Kur nuk isha i vetëdijesuar , i’a bëja vetes këtë pyetje . Askush nuk më tregonte asgjë , derisa e mora vendimin të vetëdijesohem dhe të mësoj historinë time të vërtet . Më pas edhe e kuptova që shqiptarët janë ai popull që nuk dorëzohet lehtë , por edhe nuk frikësohen lehtë sepse e kemi në gjakun tonë Kuq e Zi të mos frikësohemi .

Të gjithë e duan të vërtetën , njëri ndër ta që e duan të vërtetën janë edhe populli shqiptar . Sipas shkencës së historisë , mendohet se ilirët kanë jetuar në Ballkan , që nga mijëvjeçari i III para krishtit . Unë e thashë mendimin tim në lidhje me origjinën ilire , por në lidhje me të , egzistojnë mendime të ndara .
Disa nga “historianët” mendojnë se ilirët janë të ardhur nga Evropa Qendrore , kurse një pjesë e konsiderueshme e historianëve botëror dhe shqiptar kanë mendim të përbashkët – Ilirët janë autokton në Ballkan .

Fakti që ilirët kanë jetuar në Gadishullin Ilirik të bënë t’a vërtetosh faktin se ilirët janë vendas në trojet ballkanike . E vërteta nuk mund të fshihet sepse njerëzit kanë nevojë për të .

Evropa ka sabotuar historinë , që kur Ilirinë e lashtë , filloi t’a quante Ballkan . Po ! Për inat të Evropës , le të fillojmë që t’a quajmë me të drejtë Iliri . Le t’a quajmë Kosovën Dardani , Greqinë Epir , Maqedoninë Panoni , Kroacinë Dalmaci . Le të fillojmë të bëhemi një popull i lashtë , të bëhemi bashkë me njëri-tjetrin dhe t’a largojmë armikun tonë nga trojet ilire .

Me të drejtë mund t’a themi – Ne jemi pellazgo-iliro-shqiptar dhe gjithmonë do të mbetemi të tillë . Do t’i shërbej me gjithë qenien time popullit iliro-shqiptar , do t’i shërbej asaj toke që duhet t’ia japim jetën dhe me shpirtin tonë luftarak të hargjojmë plumba për popullin ilir .

“Të drejtat mijëvjeçare të shqiptarëve , etnografike dhe gjeografike , shtrihen prej kohërave të vjetra në Iliri , Maqedoni dhe Thesali .” – fjalët më të mira të Agostino Ribeco .