Makron: Shqipëria e ankoruar në Europë. 600 mln euro për projekte deri në 2027-ën

French President Emmanuel Macron (L) and Albanian Prime Minister Edi Rama look on during their meeting at the Prime Minister's office in Tirana, on October 17, 2023. French President Emmanuel Macron is meeting with his Albanian counterpart Bajram Begaj and Albanian Prime Minister Edi Rama at the Presidential palace after attending a regional Balkan summit with other European leaders to urge dialogue between Kosovo and Serbia after a recent spike in tensions. (Photo by Ludovic MARIN / AFP) (Photo by LUDOVIC MARIN/AFP via Getty Images)

Presidenti i Francës Emanuel Makron (Emmanuel Macron) në fjalën e tij në konferencën e përbashkët me Kryeministrin Edi Rama ka bërë me dije se energjia, arti, kultura, emigracioni i paligjshëm dhe avancimi i bashkëpunimit mes dy vendeve, kanë qenë në fokus ta vizitës e takimit të tij në Tiranë me kreun e qeverisë.

Makron shprehu vullnetin e Francës për hapjen e shkollës për zanatet digjitale. Ai u shpreh se së bashku me Agjencinë franceze të Zhvillimit do shoqërojnë Shqipërinë në reformat ekonomike, tranzicionin energjetik, ku bëri me dije se më shumë se 600 milionë euro do të investohen deri në 2027-ën për projekte të reja, përpos atyre të 2019-ës.

Kemi vullnetin  për të hapur shkollën 42 për zanatet digjitale. Trajnimet në këtë fushë janë një sektor ku duam të ecim para. Me agjencinë francize të zhvillimit do shoqërojmë Shqipërinë në reformat ekonomike, tranzicioinin energjitik, 210 mln euro që prej 2019 janë hedhur në punë për 4 projekte dhe më shumë se 600 mln deri në 2027 do hidhen për projekte  të reja sipas agjendës suaj. Vullneti ynë, të përgatisim një marrëveshje mes dy qeverive që kjo marrëdhënie të shkojë më lart.

Në fushën e bashkëpunimit për luftën kundër trafikut, keni qenë efikas në këtë fushë. Ta bëjmë shembull imituar nga shumë vende të tjera europiane. Do ecim para të përforcojmë këtë dinakimë”, tha Makron.

Presidenti u shpreh më tej se Shqipëria është ankoruar në Europë dhe se e ardhmja e saj është në BE.

Vendi juaj është i ankoruar në Europë. Po hyjmë në një erë të re, të bashkimit të kontinentit tonë. Dua të përshëndes agjendën e reformave të transformimit që keni ndërmarrë. Popull që e dëshiron europën dhe kjo është thelbësore për këtë kohë ribashkimi. Jemi në një moment kur duhet t’i japim rajonit vizibilitet historik.  E ardhmja juaj është në Europë.

Ne e shënjojmë këtë rrugë me anë të një investimi politik, përmes Komuniteti Politik Europian.

Synojmë bashkim mes të ngjashmish kur të flasim për çështje të përbashkëta, mbrojta, emigracioni, energjia, gjeo-politika”, theksoi Makron.