Malcolm e quan “gabim” presionin e BE-së ndaj Kosovës: Serbia mban raporte të afërta me Rusinë dhe Kinën

Noel Malcolm, historiani i njohur britanik është duke dhënë një intervistë në Pressing të T7, ku tha se është gabim presioni i BE-së ndaj Kosovës.

Ai e vuri në pah faktin se Serbia mban lidhje të afërta me Rusinë e Kinën.

“Nuk mendoj se ka ndonjë armiqësi themelore ndaj Kosovës, por mendoj se është thjesht strategji politike seriozisht e gabuar. Po them strategji, mendoj se është më shumë se taktikë afatshkurtër, është strategji politike, e mbështetur në idenë se Serbia është disi shteti më i rëndësishëm në Ballkan. Mendoj se kjo është shumë e diskutueshme”.

“Mbështetet pjesërisht në idenë se Serbia e dëshiron fort anëtarësimin në Bashkimin Evropian dhe se, në aspektin afatgjatë, kjo nxitje duhet ta ketë efektin e saj dhe ata disa e marrin si të mirëqenë bashkërendimin afatgjatë me Serbinë. Mendoj se kjo është shumë e dyshimtë. Mbështetet edhe në idenë se nëse ata thjesht mundohen t’i shtyjnë ato që i quajnë marrëveshje teknike dhe ato që i mendojnë si një numër i çështjeve teknike të dialogut mes Beogradit dhe Prishtinës, se bërja gjithnjë e më shumë e kësaj do të sjellë me vete frymë të re bashkëpunimi, frymë të re normalizimi mes dy palëve dhe se vetëm duke vazhduar me këto çështje të nivelit relativisht të ulët, ndërtohet psikologji tjetër, ku Serbia do ta pranojë Kosovën si të barabartë dhe kjo është tërësisht e gabuar, shohim se është e gabuar, sepse Serbia e ka axhendën e vet”.