Më 4 shtator 1912, Kryengritja shqiptare kundër Perandorisë Osmane

Më 4 shtator 1912, u zhvillua Kryengritja e Përgjithshme shqiptare ndaj Perandorisë Osmane.

Kryengritja e armatosur do të udhëhiqej nga Ismail Qemali, Isa Boletini, Hasan Prishtina, Bajram Curri etj. Pas përfundimit me sukses të kësaj kryengritjeje, Porta e Lartë e Stambollit u detyrua të ulej në bisedime dhe të plotësonte kushtet e palës shqiptare, ku më kryesorja do të ishte Shpallja e Pavarësisë Kombëtare më 28 nëntor.

Bashkëngjitur, vendimi mbi masat e marra nga qeveria mbas studimit të kërkesave që parësia shqiptare i ka bërë Portës, për dhënien e lejeve për mbajtje arme, hapjen e shkollave shqipe, amnisti për pjesëmarrësit në kryengritje etj. Po ashtu, fotoja e Ismailit Qemalit dhe Hasan Prishtinës.