Në 1898 Nikola Tesla prezantoi barkën e telekomanduar dhe njerëzit besonin se ishte ‘magji’

Nikola Tesla mund të konsiderohet një nga shpikësit më të mëdhenj të historisë teksa inovacionet e tij gjeniale kanë ndryshuar botën në lidhje me krijimin e elektro-motorëve, mbledhjen e energjisë elektrike, dhe apo dhe eksperimentet me komandimin në distancë.

Nikola Tesla punonte prej asokohe për ndriçimin pa tela apo shpërndarjen e energjisë, si dhe për mundësinë e komunikimit pa tela.

Zbulimet e tij kanë frymëzuar shpikjet e gjeneratave të fundit si teknologjia e radarëve, telekomandimi, robotika apo dhe celularët.

Tesla ka bërë një demonstrim publik në 1898, që sot është e vështirë ta imagjinosh për atë periudhë, dhe me të drejtë njerëzit asokohe mendonin se ishte një “magji”.

Tesla mbajti demonstrimin e tij në panairin elektrik në Madison Square Garden në New York, ku njerëzit mezi prisnin të shikonin shpikjen e tij, por kësaj radhe ishte përtej imagjinatës së tyre më të egër.

“Kjo barkë ka marrë një mendje me qera,” tha Tesla, teksa njerëzit shihnin modelin e barkës që lëvizte vetë dhe nuk gjenin dot një shpjegim për atë që po ndodhte.

Disa e quanin magji, të tjerë besonin se brenda saj kishte ‘xhuxhmaxhuxhë’ ose kafshë të vogla që e kontrollonin.

Publiku ishte aq i habitur sipas raportimeve nuk dinin ç’të bënin, që qeshnin apo të largoheshin me vrap.

Kur Nikola Tesla pa reagimin e turmës, ai u mundua t’u thoshte se mund të kontrollonte barkën vetëm me anë të komandave, dhe i kërkoi t’i bënin barkës pyetje nga ç’drejtim të shkonte.

Tesla përdorte një kuti të vogël radio-transmetuese me të cilën kontrollonte anijen e vogël, madje dhe të ndizte e të fikte dritat e saj.

Një nga publiku u bind dhe pyeti barkën: “Sa është rrënja katrore e 64?”

Dhe barka ndezi e fiku dritat e saj 4 herë.

Të gjithë lëshuan një zhurmë habie.

Ekzibicioni i vitit 1898 u bë në një pishinë të mbyllur, me një barkë rreth 1 metër të gjatë me disa leva dhe një kuti kontrolli.

Kuverta e anijes kishte antena për sinjalet dhe dy llampa të vogla dritash.

Nikola Tesla nuk mori meriten e tij sa ishte ne jete, edhe pse besonte se një ditë njerëzit do të krijonin një makineri “me mendjen e saj” që do të vepronte sipas stimujve që merrte nga mjedisi që e rrethonte.