Një botë metalike, sonda e NASA-s niset drejt asteroidit më të pazakontë në Sistemin Diellor

Një sondë e agjencisë amerikane të hapësirës (NASA) është larguar nga Toka për të vizituar një nga objektet më të pazakonta në Sistemin Diellor.

Anija po shkon drejt një bote metalike, një asteroid i quajtur 16 Psyche, për të cilin vëzhgimet teleskopike sugjerojnë se është bërë nga deri në 60% hekur dhe nikel.

Shkencëtarët mendojnë se mund të jetë bërthama e mbetur e një objekti të ngjashëm me planetin.

Nisja e anijes hetuese, e quajtur gjithashtu Psyche, u bë nga Kepi Canaveral në Florida. Do të jetë një udhëtim gjashtëvjeçar, 3.5 miliardë km në destinacionin e saj, midis orbitave të Marsit dhe Jupiterit.

Nga një milion e gjysmë asteroidë të vlerësuar në Sistemin Diellor, vetëm nëntë të zbuluar deri më tani duket se ndajnë diçka nga vetitë e Psyche.

“Emocioni i madh është se ne do të shkojmë të shohim një lloj bote që njerëzit nuk e kanë parë kurrë më parë. Ne nuk kemi asnjë fotografi nga afër; nuk e dimë se si duket. Për mua, ky është thelbi i eksplorimit, që njerëzit gjithmonë duan të shohin atë që nuk e kanë parë ende”, tha hetuesi kryesor Profesor Lindy Elkins-Tanton nga Universiteti Shtetëror i Arizonës.

Kur anija kozmike të arrijë në asteroid në gusht 2029, ajo do të orbitojë në distanca të ndryshme, më e shkurtra është afërsisht 75 km për të hartuar formën e botës metalike dhe për të deshifruar