Pellazgët janë vetë Shumerët

Shkruan: Anastas SHUKE

Aleksandri i Madh shkoi deri ne Indi nja 2000 vjet pas shkaterrimit te Shumerit nga Akadet/Argatet, dhe siguria per ato qe i thane prifterinjte atje, edhe nese jane perkthyer tamam, eshte shume e vogel. Te pakten per periudhen historike, qe nga fillesat e shkrimit deri nja 700 vjet para ndarjes së gjuhëve IE, mund te pranojme kete harte qe bazohet ne te dhenat e Shumerologjise per shkaterrimin e kultures shumere dhe zhvendosjen e mundshme te saj drejt Ballkanit e Europes, e gjithashtu ne te dhena gjuhesore qe i kam ne proces. Gjithe Evropa e di, e pranon, se Dija, Shkrimi e qyteterimi e kishin qendren ne Shumer nja 3000-4000 vjet para daljes se Arabeve te sotem. Kjo duhet kuptuar mire…!!!

Epiteti “parahenor” per pellazget nuk eshte kuptuar sic duhet! Pellazget jane vete Shumeret, dhe e moren kete emer kur erdhen ne Ballkan, atehere ju shkrua dhe emri. ParaHenor dmth para vitit 2100 p.e.s. para dinastise se trete shumere qe kishte perendi Henen. Pra Pellazget erdhen ne Ballkan Para zotit Hene, atehere kur Vendi i Mire, Shum-Miri, u shkaterua nga Akado-Argatet ne periudhen 2300-2100 prk. Por qe ne krye te historise se Vendit te Mire (3500 prk), njeri nga dy bijte e Zotit kishte shenje Henen….ai quhej Epir….dhe u mesoi njerezve Gjuhen e Perendise, gjuhen e Shqip-Mire, si ketu ne figure.