Shkencëtarët: ‘Kometa e Djallit’ do t’i sjellë brirët e saj pranë Tokës këtë verë

Një kometë me dy “brirë” të veçantë gazi dhe akulli, duke i dhënë asaj pseudonimin “kometa e djallit” po kalon me shpejtësi përmes sistemit të brendshëm diellor dhe mund të jetë e dukshme me sy të lirë në pranverë, kur të arrijë pikën e saj më të afërt me Tokën.

Objekti qiellor, i njohur zyrtarisht si Kometa 12/P Pons-Brooks, nuk përbën kërcënim për planetin. Në vend të kësaj, ndërhyrja kozmike ofron një mundësi për vëzhguesit e qiellit që të përpiqen të dallojnë kometën ndërsa ajo i afrohet Tokës në orbitën e saj 71-vjeçare rreth diellit.

Kometa 12/P Pons-Brooks do të arrijë perihelionin, ose pikën në orbitën e saj më afër diellit, më 21 prill 2024. Menjëherë pas kësaj, më 2 qershor, kometa do të kalojë më afër Tokës. Gjatë asaj kohe, nëse kushtet atmosferike do jenë të mira, astronomët kanë thënë se kometa mund të jetë mjaft e ndritshme për t’u parë me sy të lirë.

Astronomët kanë vëzhguar shpërthimin e kometës dy herë në katër muajt e fundit, një herë në korrik dhe përsëri në fillim të këtij muaji.

Gjatë të dy shpërthimeve, kometa u ndriçua ndjeshëm dhe nxori re gazi dhe mbeturina të akullta që dukeshin si dy brirë. Të tjerë e krahasuan pamjen unike të kometës pas shpërthimit me anijen Star Millennium Falcon nga ekskluziviteti “Star Wars”.

Eliot Herman, një astronom dhe profesor në pension në Shkollën e Shkencave të Bimëve të Universitetit të Arizonës, kapi imazhe mahnitëse të kometës 12/P Pons-Brooks dhe brirëve të saj të djallit duke përdorur dy teleskopë të largët në Utah.

Kometa ka një bërthamë pluhuri, gazi dhe akulli të rrethuar nga një re e ndritshme gazi e njohur si koma. Drita e diellit dhe rrezatimi diellor mund të ngrohin bërthamën e kometës, duke shkaktuar ndonjëherë shpërthime të dhunshme si ato të vërejtura në korrik dhe tetor.

Herman tha se brirët e përkohshëm të kometës mendohet se e kanë origjinën nga këto shpërthime të akullta.
Kometa 12/P Pons-Brooks u zbulua në 1812 nga një astronom francez, Jean. -Louis Pons. Objekti u vëzhgua përsëri në 1883 nga astronomi William Brooks. Pas afrimit të saj në pranverën që vjen, kometa nuk do të kthehet më në sistemin e brendshëm diellor për 71 vjet të tjera.

Astronomët janë të prirur të studiojnë kometën 12/P Pons-Brooks ndërsa kalon pranë Tokës dhe para se të lëkundet rreth diellit dhe të kthehet në sistemin e jashtëm diellor.

Koha e afrimit të saj përkon me një eklips të plotë diellor më 8 prill 2024. Në atë kohë, Herman tha se kometa 12/P Pons-Brooks do të jetë afër diellit dhe ndoshta mjaft e ndritshme për t’u parë me sy të lirë.