Thesari 3000-vjeçar i gjetur në Spanjë përmban bizhuteri të bëra me metale përtej planetit Tokë

Një analizë e re e thesareve antike të zbuluara në Spanjë ka zbuluar se disa nga artefaktet janë bërë me “metale të huaja” 3000 vjet më parë.

Shkencëtarët kryen një analizë të re të Thesarit të Villenës, një grumbull me 59 objekte të veshura me ar të gjetura në vitin 1963, duke gjetur dy objekte me hekur meteorik. Hekuri meteorik është një mbetje që gjendet në meteoritët e bërë nga hekuri dhe nikeli.

Një kurorë dhe byzylyk i veshur me ar përmbante materialin jashtëtokësor nga një meteor që u përplas në Tokë një milion vjet më parë, sipas vlerësimeve të ekipit.

Studimi shpjegoi se hekuri i meteorit gjendet në disa lloje të meteoritëve gurorë, të përbërë kryesisht nga silikate një kripë e bërë nga silikoni dhe oksigjeni.

Përdorimi i meteoritëve për objektet e modës ishte një praktikë e zakonshme mijëra vjet më parë, pasi një objekt i ngjashëm u gjet në varrin e Tutankhamun. Thesari i Villenës u zbulua në Gadishullin Iberik, duke zbuluar një vështrim se kur njerëzit kaluan nga guri në bronz.

Megjithatë, koka ka të ngjarë t’i përkiste një komuniteti të tërë dhe jo një familjeje të vetme mbretërore. Rreth 90 për qind e koleksionit është bërë me ar 23,5 karat dhe përfshin njëmbëdhjetë tasa, tre shishe dhe 28 byzylykë.

Artefaktet u zbuluan nga arkeologu José Maria Soler në dhjetor 1963, ndërsa ai dhe ekipi i tij po gërmonin në shtratin e lumit “Rambla del Panadero”. Thesaret që atëherë janë vendosur në Muzeun e Arkeologjisë të qytetit, duke lejuar analizën e re që zbuloi metalet e huaja.