Varret-tumulet ilire në Čuha-Kroaci !

Shkruan Shqipe Hoxha. Varret-tumulet ilire në Čuha-Kroaci !

Në zonën më të gjerë të Čuha, hasim një numër të varreve më të vogla dhe më të mëdha nga Epoka e Bronzit dhe Hekurit.

Në kodër Gominjak jugperëndim të fushave ka dy shtyllave të mëdha, dhe në kodrën Stenjak vend mbetjet e mureve të thata nga guri, me siguri rrënojat ishin te Liburneve.

Ka edhe nje mbetje e kishës së pashkelur të Shën Luka, ndoshta nga periudha e hershme e krishterë, i cili dëshmon të jetë e vazhdueshme në këtë fushë nga kohët parahistorike deri në fund të Mesjetës, dhe lënë mbeturinat, kryesisht bagëti, gjethet dhe këtë fushë.

Në pjesën veriperëndimore të Fushës Čuh, më 1957, një gropë ilire u zbulua brenda një shpelle.

Ai përbëhej nga katër pllaka vertikale të vendosura me një kapak. Varri ishte orientuar në veriperëndim-juglindje dhe u gjet një skelet në një pozicion të shtrembër, të shtrirë në anën e djathtë, kurse kokën e kishte në veri.

Dy rrathë spirale, një gjilpërë dekorative dhe një fragment të një enë prej balte u gjetën pranë tij.

Bazuar në objektet e gjetura në varr, u vërtetua se erdhën nga shek II. në fazën e pestë të kulturës së Epokës së Hekurit

Liburne (dmth. nga shekulli i 8-të deri në shekullin e 5-të).

tumulet Varret ilire në Çuhu

Crkvu sv. Ivana dao je sagraditi zadarski plemić Grubina 1064. godine i poklonio ju je samostanu sv. Krševana u Zadru. Crkva je jednobrodna pravokutna .

Shqipe Hoxha