52 kilogramë tartuf me prejardhje nga Kosova konfiskohen në aeroportin e Vjenës

Gjatë një kontrolli të posaçëm të një dërgese në aeroportin Vjenë-Schwechat, doganierët hasën në dy pako që përmbanin gjithsej 52 kilogramë tartuf. Meqenëse dy kutitë nga Kosova me destinacion Sllovakinë lëshonin një erë të ndjeshme, dërgesa u ekzaminua më nga afër.

Zinxhiri i ftohtë me sa duket u prish gjatë dërgesës, prandaj kërpudhat nuk janë më të përshtatshme si ushqim. Në total ato kapnin vlerën e mallit rreth 6 500 euro. Doganierët u konsultuan me veterinerin kufitar, i cili konfirmoi se tartufi nuk ishte i regjistruar në Sistemin e Kontrollit të Tregtisë dhe Ekspertëve të BE-së (TRACES).

Kjo nënkuptonte se mungonte dokumenti i kërkuar i hyrjes së përbashkët shëndetësore (GGED), me të cilin duhet të deklarohen për kontroll importi ngarkesat e kafshëve të gjalla, ushqimet dhe mallrat me origjinë shtazore dhe joshtazore. Tartufi, të cilët nuk ishin më të ngrënshëm, u konfiskuan dhe u asgjësuan nga zyra doganore austriake.

“Doganierët tanë luajnë një rol kritik në mbrojtjen e shëndetit dhe sigurisë publike. Vetëm mallrat që janë të regjistruara dhe plotësojnë standardet e BE-së lejohen të hyjnë në treg në Europë”, tha ministri i Financave, Magnus Brunner.