A ndodhet Atlantida ne Durres?!!

Gjatë mijevjeçarëve legjenda e Atlantitës apo miti i saj është transmetuar deri ne ditet tona me gjithë madheshtinë dhe bukurinë qe ofron kjo histori sa njerëzore aq edhe hyjnore.Shumë historianë dhe studjues kan marrë mbi kurrizin e tyre misionin e deshifrimit apo lokalizimit te ketij qyteti qe ka frymëzuar shumë breza filozofesh artistesh ,kinematografesh dhe mbi te gjitha hulumtuesish amatorë dhe profesionist.


Qyteti i famshem është lokalizuar pothuajse ne te tërë cepat e botes se njohur.Ne Evrope ne Afrikë ne Azi ne Kine ne Ameriken Latine bile edhe jashtë planetit tonë ne hapësiren kozmike dhe duke i dhenë emrit te këtij civilizimi një nocion alien.Megjithese unë besoj se shumica e ketyre njerezve qe i janë përkushtuar zbulimit te shekullit kanë synime te sinqerta dhe njerezore ne këtë sfide Titanike,me duhet te pohoj se ne një pjesë shumë te madhe te studimeve reth kesaj teme verej një tendence jo normale dhe jo te ndershme per ta ridikulizuar dhe denigruar këtë teme nga burimi i saj origjinal (qe është padyshim Ballkani) dhe spostuar atë ne cepa te ndryshme te globit me qellime te paracaktuara dashakeqe.Quajeni po te doni edhe konspirocion planetar qe frymezimin e mer nga qarqet shovene qe sja vlen bara qiranë ti permend. Është fakt se ne botë ka dhe ka patur civilizime te perngjashme me atë te Atlantidës por asnjera prej tyre nuk i përputhet asaj ne kohë dhe hapësirë.Personalisht mendoj se ato qe kembengulin ne ekzistencen e Atlantidës Brenda kornizave te Mesdheut janë njerez me vision te qartë dhe te sinqertë qe meritojnë respektin e gjithë banorëve te këtij pellgu.
Unë mbi te gjitha mendoj se vetem Mesdheu i përmbush te tëra kushtet per ekzistencen e qytetit te Atlantidës.Njëkohësisht besoj se ky qytet mund te ndodhet vetem ne themelet e qytetit te lashtë antic te Durrësit.Le te bejmë një përmledhje te asaj ç,ka unë kam konstatuar,

1.Emri Atlantis mund te perkthehet vetem nga gjuha iliro-shqiptare.
At=Babe , Land=Dhe,tokë, pra kemi një fjalë shumë te njohur ne gjuhen tonë Atdhe.

2.Ngjajshmeria mahnitese midis emrit dhe historisë se fisit te Atlantidasve me atë te Taulantëve.
2.Permasat e qytetit te Atlantidës sipas Platos përputhen plotësisht me atë te Gjirit te Durrësit (unë mendoj se gjiri i Durrësit është skeleti i jashtem i mbetur i qytetit te Atlantidës).Sipas Platonit distanca midis qendres se qyteti dhe kanalit apo pjeses se jashtme te saj ishte 50stad= 7.5 km.Rrezaj e gjirit te Durresit ka po kete distance.Mund te kete nje tolerance prej disa metrash ,por hej Platoni sigurisht qe nuk e ka matur atë as nga toka as nga sateliti .Ne mundemi.

3.Atlantida u permbyt si pasoje e nje termeti te fuqishem i shoqeruar nga vale te fuqishme cunami.Durrësi e ploteson këtë skenar me se miri pasi është tronditur nga termete te fuqishme per shekuj te tërë dhe permbytur me dhjetra herë nga valet e furishme te Adriatikut.Vlen te permendim faktin se qyteti i Durrësit ndodhet majft pranë vijës ndarëse te dy pllakave tektonike te Evropës dhe Afrikës gjë kjo qe e benë atë shumë vulnerable ndaj termeteve te fuqishme te proporcioneve biblike.Ne shek 11të mbas Krishtit kemi te dokumentuar një termet te ketij lloji te shoqëruar me permbytje te furishme qe e detyroi popullsinë e asaj kohe te zhvendodej e tëra ne qytetin e Beratit derisa ujrat u terhoqen perseri.
4.Nga fotot satelitore dallohet mjaftë mirë forma e PERKRYER rethore e gjirit te Durrësit.Një forme e tillë veshtirë se më mund te ketë per autoresi forcat naturore.

5.Po nga fotot satelitore dallohen mjaft qartë urat lidhese ne veri te Gjirit te Durrësit qe shumë kush i identifikon me muret rethuese te qytetit ne fjalë.Por permasat Ciklope te tyre te bejnë te dyshosh mjaftë ne funksionin e tyre te vërtetë.Gjersia e këtyre mureve është vertetë e jashtëzakonshme.Ana Komnena thoshte ne shek 11 të mbas krishtit se mbi këto “mure” mund te kaloronin 4 kalorës përbri njeri tjetrit pa asnjë lloj problemi.Më te vërtete edhe muri i Kinës do te dukej si një gardh zungthi përpara tyre.Ndaj unë themë se ato nuk janë mure por udhët dhe rruget lidhese te zonave te ndryshme te qytetit te Atlantidës.Faktet janë vizive dhe nuk kërkojnë shumë shkencë por vetem përqendrim dhe vullnet te mirë per te pranuar fakte te tilla.Ju mund ti matni vetë këto mure me anë te opsionit “meter” ne programin Google Earth.Sigurisht duhet te dini te perdorni kompjuterin .Titulli “akademik shkencë” është optional.Ne rast se ju e beni këtë do te shikoni se përmasat e këtyre “mureve” me gjerësi arijnë deri ne 30m.

6.Shumë kush mendon se historia e Platonit per Atlantidën është një fiction apo trillim i tij.Ne qoftë keshtu Ai(Platoni) paska qenë vertetë i marrë kur ne historinë e tij ka patur kurajon te implikojë Solonin (shtetar,poet,klerik babai i kulurës helene),Crician (shtetar,diktator,persecutor i Sokratit,xhaxhai i vetë Platonit,kryetar i diktatures Athinase te famëkeqës “diktatura e te tridhjeteve” etj,etj).Vetë Sokratin (Platoni ishte nxenes i tij).Por mbi te gjitha a ka mundesi qe Platoni te vinte ne “rrezik” reputacionin e tij te jashtëzakonshëm si filozof,gjeni letrave dhe shtetar i perkryer falë ligjeve dhe ideve te tij politike, me një histori te tillë te shpikur apo trilluar jo prej tij por prej Solonit dhe diktuar prej Cricias.Unë besoj se jo.Po ju?

7.Ne historinë e Platos Athinasit shkembenin mallra mes njeri tjetrit me Atlantidasit , .Anijet Athinase vizitojnë portet e Atlantidasve dhe anasjelltas.Athinasit luftojnë kunder Atlantidasëve dhe e fitojnë edhe luftën.Kjo te benë te mendosh dhe te besosh se Atlantidasit ishin te pakten një popull qe zonen e influencës se tyre e kishin me pellgun e Mesdheut.

8.Shumë veta spekullojnë me permasat apo formen e teritorit te Atlantidës.Por Platoni është mese i qartë ne tregimin e tij qoftë kjo edhe me detaje gjë qe te benë shumë te dyshosh ne tezen se e terë kjo histori është një trillim.Qyteti I Atlantidës ishte një ishull artificial (kemi edhe disa situata habitore te tij sesi njeriu mund te krijonte një qytet te tillë) ndersa teritori ku shtrihej perandoria e saj kishte permasat e Libisë(Afrika Veriore)+Azinë eVogël.

Arsyetoni edhe vetë se çkuptim mund te kishte një qytetë ishull ne një teritor apo “continent” Ishull.Një ishull Brenda një ishulli.Tip kutije kineze apo jo.?LOL. Perse Atlantidasit duhej te krijonin një ishull artificial si qytetin etyre kur ata jetonin vetë ne një ishull.Nuk ka llogjik nuk ka as sens.Qyeti I Atlantidës ishte diçka e ngjashme me Venecian e sotme ndersa teritori i saj (Zona e Influences) ishte relative ne funksion te zgjerimit apo tkurrjes se pushtimeve te saj ne pellgun e Mesdheut.