Amerikanët më në fundhumbin durimin, fjalimi i ambasadorit jehoi në të gjithë Ballkanin: ‘Nuk ka qenë më keq që nga koha e luftës të 90-tave!’

Ambasadori i SHBA-së në Sarajevë Michael Murphy e vlerësoi atmosferën e sotme politike në vend si ndoshta më të keqen qe nga lufta dhe akuzoi liderin e Republikës Serbe Milorad Dodik se po kërcënon interesat e SHBA-së në Bosnje-Hercegovinë duke shpallur shkëputjen e entitetit të saj.

Diplomati amerikan beson se BeH po shkon në “drejtim të gabuar”, ndërsa si faktor kryesor përçarës dhe destabilizues e përcaktoi presidentin e entitetit serb në BeH, Milorad Dodik .

“Aktualisht, Bosnja dhe Hercegovina po përballet ndoshta me klimën më të keqe politike që nga vitet nëntëdhjetë të shekullit të kaluar. Milorad Dodik është veçanërisht përgjegjës për këto probleme”, tha Murphy në Sarajevë.Ai shtoi se në BeH mund të dëgjohet “retorikë e keqe, etno-nacionaliste” çdo ditë, e cila, siç pohoi ai, vjen nga të gjitha kombet dhe partitë politike.

Për Dodikun, ai vlerësoi se retorika e tij është “gjithnjë e më e poshtër, ksenofobike dhe kokëfortë”, ndërsa aktivitetet secesioniste janë një kërcënim direkt për marrëveshjen e paqes të Dejtonit.

“Plani i zotit Dodik për një ‘ndarje paqësore’ të Republikës Serbe nga Bosnja është një fantazi e rrezikshme, e paligjshme dhe përfaqëson një kërcënim për interesat themelore të SHBA-së në Bosnje,” tha ambasadori amerikan.Dodik është një objektiv i vazhdueshëm i kritikave nga administrata e SHBA dhe shumica e vendeve perëndimore për mbrojtjen e shkëputjes së entitetit që ai drejton nga BeH.

Në seancën e fundit të Këshillit për Zbatimin e Paqes, i cili mbikëqyr punën e përfaqësuesit të lartë ndërkombëtar Christian Schmidt, i përbërë nga vendet perëndimore dhe Turqia, u theksua se lëvizjet përfundimtare secesioniste të Dodik nuk do të kalojnë pa reagim nga administrata ndërkombëtare në BeH, transmetojnë mediat kroate.

Provokime të vazhdueshme

Përkatësisht, provokimet e Dodikut për shkëputjen dhe ndarjen e RS-së nga BeH ishin tashmë mbi kokën e ambasadorit amerikan dhe ai i bëri të ditur se plani i tij për “shkëputje paqësore” është në të vërtetë një “fantazi e rrezikshme”, e cila gjithashtu është “ilegale”. dhe paraqet një kërcënim për interesat thelbësore të SHBA-së në Bosnje dhe Hercegovinë”.

Milorad Dodik/ Pedja Milosavljevic/Cropix

Përkatësisht, Murphy sulmoi Kuvendin e fundit gjithëserb të Vuçiqit dhe Dodikut, i cili u mbajt në Beograd dhe që dërgoi mesazhe shqetësuese për rajonin, i cili realisht kërcënohet me përsëritjen e viteve të 90-ta dhe projektet e reja të memorandumit të Millosheviqit.

Është interesante se ndërsa ambasadori amerikan në Serbi Christopher Hill, i cili luan rolin e mbrojtësit dhe mbrojtësit të Aleksandër Vuçiqit (detyra e tij është të përpiqet ta mbajë atë sa më larg Vladimir Putinit dhe ta tolerojë të luajë me ndeshje në rajon), ishte mjaft i përmbajtur dhe dashamirës ndaj dernekut të atij nacionalisti toksik të Vuçiqit (“një ngjarje e madhe dhe një manifestim i veçantë me folklorin”, vlerësoi Hill), kolegu i tij Michael Murphy ishte shumë i mprehtë dhe pa të gjithë potencialin e rrezikshëm të asaj “bisede” Vuçiq-Dodik për sigurinë e rajonit dhe para së gjithash të BeH.

Kujtojmë se në atë kohë reagoi ambasada e SHBA-së në Bosnje-Hercegovinë, e cila theksoi se konkluzionet e miratuara në Parlamentin Gjithëserb ishin “sulm ndaj Marrëveshjes së Dejtonit dhe institucioneve shtetërore të Bosnjë-Hercegovinës”. Megjithatë, analisti i pavarur serb dhe ish-diplomati Srećko Gjukiq thotë se Hill beson se “Kosova është një problem më i madh se BeH” për SHBA-në në rajon.

Duket se SHBA-ja ende nuk i ka shënuar prioritetet e saj në këtë fushë, ende në dy mendje se cilit problem dhe krizë duhet t’i kushtohet më shumë vëmendje.

Gjegjësisht, nga kjo mund të lexohet se Uashingtoni momentalisht po e shikon situatën në Ballkanin Perëndimor nga aspekte të ndryshme dhe nuk është i sigurt se ku është rreziku më i madh për sigurinë e kësaj zone, nga tensioni për Kosovën apo aspiratat secesioniste të Miloradit Dodikut me mbështetjen e dukshme të Vuçiqit, çfarëdo qoftë që ai deklaron publikisht.

Loja e Vuçiqit

Dihet se Vuçiq luan paqebërësin, ndërsa pas shpine mban një klub të cilin e tund në mënyrë kërcënuese në rajon. Gjegjësisht, pas njoftimeve të Dodikut për “shkëputje paqësore”, të cilat ai i shqiptoi me inkurajim pas përfundimit të memorandumit të ri të Fshatit të Madh Serb, Murphy tha se “Kushtetuta e Bosnje dhe Hercegovinës nuk e parasheh mundësinë e ndarjes së subjekteve nga Bosnja. dhe Hercegovina, ose për një ndarje paqësore, ose për ndonjë term tjetër të përdorur nga Dodik ose politikanët në Republika Srpska”.

Murphy theksoi se ky është një “aksion antikushtetues dhe anti-Dayton”.

– Republika Serpska nuk është shtet dhe mund të ekzistojë vetëm brenda BeH dhe në kontekstin e Kushtetutës së Dejtonit. Dhe asnjë mënyrë tjetër. Politika amerikane ndaj BeH ka qenë e qartë për 30 vjet. Rruga që mori Milorad Dodik, ose u përpoq të merrte, është një rrugë pa krye. Jo vetëm për të, por edhe për njerëzit që e rrethojnë dhe banorët e Bosnjë-Hercegovinës, përfshirë qytetarët e Republikës Serpska. Rruga drejt së ardhmes është në BE dhe ajo duhet të hapet për qytetarët e Bosnjë-Hercegovinës – tha Murphy në atë kohë.

Mirëpo, edhe Vuçiqi nga lart, me sa duket i inkurajuar nga pikëpamjet e ndryshme të ambasadorëve amerikanë këtu, u replikua me Murphy-n, gjë që ai nuk i shkonte. Edhe pse Dodik dhe Vuçiq vazhdimisht i referohen Dejtonit, ata e shkelin atë pikërisht me sjelljen e tyre dhe destabilizimin e vazhdueshëm dhe përpjekjet për të thyer BiH.

Kujtojmë se Rezoluta e OKB-së për gjenocidin në Srebrenicë, e cila u shpall si “anti-serbe” në Serbi dhe RS, ishte një shtysë shtesë për atë Parlament toksik gjithëserb. Dhe Murphy thekson se “mohimi i gjenocidit dhe glorifikimi i kriminelëve të luftës i ndan njerëzit dhe komunitetet në Bosnje dhe Hercegovinë dhe është një pengesë e madhe për procesin e pajtimit në Bosnje dhe Hercegovinë”.

Është shqetësues fakti që ambasadori amerikan deklaroi se çdo vit rreth 50 mijë qytetarë të Bosnjë-Hercegovinës, pa dallim kombësie, largohen nga vendi dhe se edhe 60 për qind e të rinjve e shohin të ardhmen e tyre jashtë Bosnje-Hercegovinës.

Në analizën e tij, Murphy thotë se qytetarët jetojnë në komunitete etnikisht gjithnjë e më homogjene dhe se besimi mes boshnjakëve, kroatëve dhe serbëve të lindur pas luftës po përkeqësohet.

Kjo deklaratë e ambasadorit amerikan sigurisht që do të ketë jehonë në rajon dhe mund të jetë një shenjë se administrata amerikane do t’i marrë pak më seriozisht shakatë dhe diversionet e Dodikut, por duhet të jetë edhe një paralajmërim për Dragan Çoviqin që të mos kalojë “vijat e kuqe”.