BE e ashpër: Masat mbeten në fuqi, përfshirë pezullimin e takimeve të nivelit të lartë me Kosovën

Pas dështimit të takimit të fundit ndërmjet kryeministrit të Kosovës Albin Kurti dhe presidenti serb Aleksandar Vuçiq, Bashkimi Evropian ka dalë me një komunikatë të gjatë.

Ndër të tjera aty thuhet se masat ndaj Kosovës mbetën në fuqi.

“Kërkesat e bëra në Deklaratën në emër të BE-së të datës 3 qershor mbeten plotësisht të vlefshme”.

“Masat e kthyeshme që ka marrë BE-ja mbeten në fuqi, duke përfshirë pezullimin e takimeve të nivelit të lartë me Kosovën. BE-ja është e gatshme të heqë këto masa në rast të progresit në përmbushjen e kërkesave ekzistuese, ose të vlerësojë masat e mëtejshme ndaj të dyja palëve, nëse është e nevojshme”, shkruan në komunikatë.

BE-ja rikujton rëndësinë e mbajtjes së shpejtë të zgjedhjeve të parakohshme lokale në veri të Kosovës për të ndihmuar në zbutjen e tensioneve. Është e nevojshme zgjidhja më e shpejtë për të mundësuar shpalljen e zgjedhjeve.

“Ne inkurajojmë serbët e Kosovës që të angazhohen plotësisht në procesin zgjedhor dhe të deklarojnë publikisht pjesëmarrjen e tyre të pakushtëzuar”.