Bozhoviq: Me Vuçiqin nuk ka paqe, qytetarët e Serbisë janë robër të sinergjisë së krimit dhe mbretërisë së qiejve

Qytetarët e Serbisë janë robër të sinergjisë së krimit dhe mbretërisë së qiejve. Dhe momenti që e ndërpret historinë e “kuvendit të serbëve” është kur karteli shqyrtohet për gjithçka që ka bërë që nga fundi i viteve tetëdhjetë, deri në vitet nëntëdhjetë e deri më sot – vlerëson Balsha Bozhoviq, drejtor ekzekutiv i Akademisë Rajonale për Zhvillimi i Demokracisë.

Pushteti absolut

Duke iu përgjigjur pyetjes se cili është qëllimi i parlamentit të shpallur serb më 5 dhe 6 maj dhe cili moment politik e ndërpret historinë e parlamentit serb, Bozhoviq thotë se qëllimi është pushteti absolut me çdo kusht.

“Qëllimi kryesor i Kuvendit Gjithëserb, nga ai i Gazimestanit të vitit 1989 deri në këtë Pashkë të vitit 2024, është mbijetesa e kartelit parashtetëror në pushtet. Qëllimi është pushteti absolut me çdo kusht. Është e vështirë të kërkosh një shpjegim racional për veprimet e tyre në impulse të tilla irracionale, por një gjë është e sigurt – derisa Serbia të ndalet me politikën e kartelit parashtetëror, i cili zyrtarisht filloi në seancën e tetë, dhe jozyrtarisht shumë më herët, dhe nuk e bën. Përballë krimeve që rrjedhin nga ato disa dekada të sundimit të tyre formal dhe informal, nuk do të ketë as paqe dhe as siguri në Ballkanin Perëndimor. Nuk u takon vetëm qytetarëve të Serbisë, sepse ata vetë janë robër të kësaj sinergjie të krimit, krimit dhe mbretërisë së qiejve. Dhe momenti që përfundon ajo histori për “konvergjencën e serbëve” është kur karteli shqyrtohet për gjithçka që ka bërë nga fundi i viteve tetëdhjetë deri në vitet nëntëdhjetë e deri më sot” – thotë Bozhoviq.

Ngjarja e re e popullit

Presidentët e Serbisë dhe Republika Srpska, duke ecur nëpër vreshtin në Frushka Gora, duke parë Danubin me patriarkun e PSC-së Porfiri, njoftuan në fillim të marsit se Asambleja Gjithëserbe do të mbahej më 5 dhe 6 maj jo vetëm në Beograd, por edhe në pjesë të tjera të Serbisë.

“Saborovaqe” do të ndodhë saktësisht një vit pas dy masakrave në Serbi të kryera nga një i mitur (13 vjeç) dhe një i rritur (21 vjeç): e para hyri në klasën ku do të shkonte dhe vrau nëntë studentë dhe një sigurim. roje me gjakftohtësi, më pas një tjetër studenti vdiq në spital, ndërsa tjetri vrau nëntë dhe plagosi 12 të rinj. Megjithatë, asnjë nga treshja e lartpërmendur nuk përmend tragjedinë e shoqërisë dhe të shtetit që kulmoi më 3 dhe 5 maj.

Sipas presidentit të Serbisë, qëllimi i “bisedës” është që të merren vendime të rëndësishme për mbijetesën e popullit serb në vatrat e tyre, përparimin ekonomik, ruajtjen e alfabetit, trashëgimisë kulturore dhe natyrisht këto vendime duhet të merren nga parlamentet e Serbisë dhe Republika Srpska.

Shtrohet pyetja – nga çfarë po mbron Serbia dhe Republika Srpska me tubime të paralajmëruara arkaike dhe pse Vuçiq kërkon, siç tha, “bekimin dhe mbështetjen e Kishës Ortodokse Serbe”.

“Mbrohen nga çdo mendim për shtetin ligjor dhe faktin se një ditë do të duhet të përgjigjen për atë që kanë bërë. Prandaj duhet të falsifikohet sërish një lloj “ngjarje e popullit” për të homogjenizuar forcën për të vazhduar”,  thotë Bozhoviq dhe thekson se Vuçiq nuk kërkon mbështetje nga KOS-i, kjo është e gjitha një mashtrim i publiku sepse KOS është pjesë e organizatës së tij e cila ka pushtet absolut.

“Karteli parashtetëror përbëhet nga mafia, partia, sigurimi i shtetit dhe KPS me në krye Aleksandar Vuçiqin. Ata përpiqen të amnistojnë veten për disa dekada të mbjelljes së të keqes në rajon dhe Serbi përmes narrativës së Serbisë së rrezikuar, sipas modelit “një popull, një shtet, një lider”, thotë Bozhoviq.

Rënkimi i Vuçiqit

Vërtetimi i përditshëm për presionin e madh ndaj Serbisë në daljet mediatike të Presidentit të Serbisë është bërë i zakonshëm dhe për ta bërë atë më bindës, është shpikur një armik nga perëndimi.

E pyetur se si e sheh rënkimin e Vuçiqit se është i ekspozuar ndaj presioneve të jashtme dhe kur shkon jashtë nuk i përmend presionet, Bozhoviq përgjigjet:

“Vërtetimi është pjesë e histerisë që duhet të gjenerojë urrejtje ndaj “armiqve të Serbisë”. Vuçiq mori përsipër kartelin që dikur udhëhiqej nga Millosheviqi dhe më pas nga Koshtunica. Ai ishte shumë i përkushtuar për të mësuar nga gabimet e tyre. I rritur nga Vojislav Sheshel dhe i arsimuar nga Dragosh Kalajiq, ai u bë një nacionalist hibrid i Serbisë së Madhe, i etur për të hyrë në librat e historisë. I nënshtruar ndaj atyre që janë më të fortë se ai, një ngacmues i pamëshirshëm ndaj më të dobëtit, ai ndjek një politikë që u thotë fuqive të mëdha, qofshin ato në Lindje apo në Perëndim, atë që duan të dëgjojnë. Gjatë kësaj kohe, opinioni vendas po përgatitet për një konflikt me vendet dhe popujt e rajonit, duke penguar rrugën e tyre evropiane dhe duke rrezikuar sovranitetin e tyre” – përfundon Bozhoviq. /Analitika