Britanikët “deklasojnë” të gjithë me armën e re, shkatërron dronët me shpejtësinë e dritës

Ushtria e Mbretërisë së Bashkuar ka kryer testin e parë të një lazeri me fuqi të lartë kundër objektivave ajrore, një armë që përdor një “rreze intensive drite” për të shkatërruar dronët.

Ministria britanike e Mbrojtjes tha se testimi i fundit i sistemit DragonFire shënoi “një hap të madh drejt përdorimit aktual të kësaj teknologjie”.

DragonFire është një armë që mund të përgjojë çdo objektiv të dukshëm me shpejtësinë e dritës, thanë ata.

“Saktësi e lartë, rreze intensive drite”

Ministria shtoi se është një armë “super precize” që përdor “një rreze intensive drite për të depërtuar në një objektiv, duke çuar në shkatërrim të objektivit”.

Lazeri u qëllua në objektivat ajrore për herë të parë gjatë testimeve në vendin e provës Hebrides në veriperëndim të Skocisë dhe DragonFire ishte në gjendje të shkatërronte dronët në hyrje nga pozicionet disa milje larg.

Ata shpresojnë se arma mund të zvogëlojë varësinë e Forcave të Armatosura të Mbretërisë së Bashkuar nga municionet e shtrenjta, duke pasur parasysh se teknologjia e re është dukshëm më e lirë për t’u përdorur, edhe me kosto më të larta. Ushtria dhe Marina Mbretërore po shqyrtojnë përdorimin e kësaj teknologjie si pjesë e aftësive të tyre të ardhshme të mbrojtjes ajrore.

Një armë me potencial të madh

Ministria e Mbrojtjes njoftoi kohët e fundit synimin e saj për të financuar një program shumë milionë funtash për të transferuar teknologjinë nga mjedisi kërkimor në fushën e betejës.

“Kjo lloj arme moderne ka potencialin për të revolucionarizuar hapësirën ushtarake duke reduktuar varësinë nga municionet e shtrenjta duke reduktuar rrezikun e dëmtimit kolateral”, tha Sekretari i Mbrojtjes, Grant Shapps.

“Investimi me partnerët e industrisë në teknologjitë e avancuara si DragonFire është thelbësor në një botë me konflikte të larta, duke na ndihmuar të ruajmë avantazhin tonë luftarak dhe të mbrojmë kombin”, tha Sekretari i Mbrojtjes.