Cili është qyteti më i vjetër i ndërtuar nga njeriu në botë?

Çatalhöyük është një qytet i themeluar 9000 vjet më parë dhe ky vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s ia vlen të vizitohet për të parë mbetjet e një qyteti të lashtë (si, VËRTETË I lashtë). Por çfarë e bën atë kaq të veçantë? Epo, për momentin, Çatalhöyük është qyteti i parë i njohur në botë – vendi i parë ku fshatrat përreth u bashkuan dhe formuan një vendndodhje qendrore dhe filluan llojin e qytetërimit urban që dominon botën moderne.

Ajo që ne shohim në këtë vend të jashtëzakonshëm është një qytet i madh (mbi 10,000 njerëz në lartësinë e tij) ku njerëzit u bashkuan dhe ne shohim jo vetëm aplikimet praktike të mënyrës se si u formuan shtëpitë, por edhe se si rrënjët e artit, fesë dhe kulturës u formua ndërsa speciet tona u mësuan më shumë me një mënyrë jetese të vendosur dhe të ulur.

Po aq i pabesueshëm është suksesi absolut i qytetit. Ai ekzistonte për më shumë se 2000 vjet si qytet në forma të ndryshme, një arritje vërtet e pabesueshme në krahasim me qytetet moderne të sotme që, në shumicën e rasteve, nuk kanë qëndruar as gjysmën e kësaj.