Ekspertët zbulojnë të vërtetën e vijave të bardha që shihen pas aeroplanëve në qiell

Pothuajse kudo që të jeni në botë, mund të shikoni lart dhe të shihni aeroplanë që lënë pas shtigje të gjata të bardha. Në fakt ka një shpjegim shkencor për atë që janë – por jo të gjithë e besojnë atë.

Jemi mësuar të shohim shtigjet tani, saqë shumica prej nesh i pranojnë ato si një tipar tjetër të përbashkët të qiellit, si retë apo zogjtë.

Moti në Maqedoninë e VeriutLuiz Ejlli publikon video të punimeve në shtëpinë e tij të rePresidenti i ish-klubit ka besim për rikthimin e pashmangshëm të NeymaritPërballja për vendin e parë në Suharekë mes Ballkanit dhe Llapit, Liria pret Malishevën“Serbia kishte lidhje me sulmin terrorist në Banjskë”, deputetë e analistë …

Kur mendoni se cilat janë ato, mund të anoni më shumë drejt shkencës. Ose, nëse ndiheni pak më të dyshimtë, mund të zgjidhni të ndiqni fillin më konspirativ, raporton unilad.

Kjo është ajo që po rritet vitet e fundit dhe sugjeron që shtigjet e bardha janë bërë nga kimikatet që spërkaten nga qeveria, transmeton Telegrafi.

Kjo teori ekziston që nga viti 1996; të njëjtin vit, një dokument kërkimor i Forcave Ajrore përvijoi një ‘sistemin e modifikimit të motit në të ardhmen’, i cili do të përdorte ‘forcat e hapësirës ajrore’ për të ‘arritur objektivat ushtarake’.

Disa njerëz duket se kanë përdorur sistemin e përmendur në letër për të nxitur teorinë e tyre duke besuar se shtigjet, të njohura si ‘chemtrails’, janë një mënyrë për të kontrolluar motin.

Megjithatë, të tjerët kanë besime më të liga, duke sugjeruar që shtigjet lëshojnë kimikate toksike për të helmuar njerëzimin ose për të provuar të kontrollojnë mendjet tona poshtë në Tokë.

Ndërsa mund të duket mjaft e egër, ka një bazë historike për teorinë. Në vitet 1950 dhe 1960, SHBA-ja lëshoi sulfid kadmiumi zinku në ajër për të testuar shpërndarjen e armëve biologjike.

Kimikati besohej të ishte jo toksik në atë kohë, megjithëse doli se mund të ishte kancerogjen përmes ekspozimit të përsëritur.

Në vitin 2021, Sijia Xiao, kandidate për doktoraturë në Universitetin e Kalifornisë, shqyrtoi teorinë e gjurmëve kimike dhe zbuloi se besimtarët ‘zgjedhin aspekte që rezonojnë me ta, duke u përzier në interpretimet personale ose duke adoptuar në mënyrë selektive pjesë të teorisë’.

Me mediat sociale që vetëm vazhdojnë të nxisin teorinë, ekspertët kanë dyfishuar shpjegimin shkencor për vijat e bardha dhe kanë bërë të qartë se nuk ka prova për ekzistencën e gjurmëve kimike.

Ekspertët në vend të kësaj i përshkruajnë linjat si ‘kundërtrail’, që është shkurtim i ‘gjurmëve të kondensimit’.

Sipas Korporatës Universitare për Kërkime Atmosferike, gjurmët shfaqen kur avulli i ujit kondensohet dhe ngrin rreth shkarkimit të një aeroplani.