Gjermania miraton ligjin që i hap rrugë shtetësisë së dyfishtë

Ligjvënësit gjermanë kanë votuar në favor të ndryshimit të ligjit që do të hapte mundësinë e shtetësisë së dyfishtë për një pjesë të popullsisë. Projektligji do të reduktonte gjithashtu kohën e nevojshme për t’u kualifikuar për natyralizim.

Dhoma e ulët e parlamentit gjerman, Bundestag, votoi të premten për lehtësimin e ligjit për natyralizimin dhe zgjerimin e qasjes në shtetësinë e dyfishtë, raporton DW.

Qeveria gjermane thotë se ligji duhet të ndihmojë që Gjermania të bëhet më tërheqëse për punëtorët e kualifikuar ndërkombëtarisht, duke ndihmuar në lehtësimin e mungesës mbytëse të fuqisë punëtore.

Social Demokratët e kancelarit Olaf Scholz, Demokratët e Lirë dhe Partia e Gjelbër, të cilat përbëjnë qeverinë e koalicionit qeverisës, votuan për legjislacionin.

Konservatorët e opozitës, Kristian Demokratët (CDU) dhe Unioni Kristian Social (CSU) e kundërshtuan projektligjin, së bashku me Alternativën për Gjermaninë (AfD) të ekstremit të djathtë.

Nga 639 vota të hedhura, 382 vota pro dhe 234 vota kundër, me 23 abstenime.

Cilat janë ndryshimet e rregullave?

Sipas ligjit të ri, të huajt do të mund të aplikojnë për një pasaportë gjermane pas pesë dhe jo tetë vitesh qëndrimi në Gjermani. Në rastet kur aplikantët janë “jashtëzakonisht të integruar mirë”, natyralizimi do të ishte i mundur pas tre vjetësh.

Shtetësia e dyfishtë zakonisht lejohet vetëm për shtetasit e vendeve të tjera të BE-së ose të Zvicrës, megjithëse lejohet për emigrantë të tjerë në disa raste të jashtëzakonshme.

Lirimi i rregullave do të bënte të mundur marrjen e drejtpërdrejtë të shtetësisë së dyfishtë, pavarësisht se nga vjen aplikanti.

Ministrja e Brendshme gjerman tha se ndryshimi do të ndihmojë në tërheqjen e punëtorëve të kualifikuar shumë të nevojshëm, ndërsa vendi po përballet me mungesën e fuqisë punëtore.

“Ne duhet të mbajmë ritmin në garën për të tërhequr fuqi punëtore të kualifikuar”, tha Ministrja e Brendshme Nancy Faeser përpara votimit.

“Kjo do të thotë se ne duhet të bëjmë një ofertë për njerëzit e kualifikuar nga e gjithë bota, ashtu siç bëjnë Shtetet e Bashkuara dhe Kanadaja. Shtetësia gjermane është padyshim pjesë e kësaj”.

Lëvizja do të lejonte dhjetëra mijëra turq, duke përfshirë emigrantët e gjeneratës së tretë, prindërit dhe gjyshërit e të cilëve erdhën nga vitet 1950 deri në 1970 si “punëtorë mysafirë”, të bëhen qytetarë dhe votues.

Ndërsa legjislacioni synon gjerësisht ta bëjë më të lehtë natyralizimin, qeveria dëshiron ta bëjë më të vështirë për njerëzit që nuk mund të mbajnë veten ose që nuk mbështesin “rendin e lirë e demokratik në Gjermani”.

Opozita konservatore ndaj ndryshimeve

Blloku CDU-CSU kundërshtoi rregullat e reja, duke kërkuar ndryshime për të “ruajtur vlerën e shtetësisë gjermane”.

Ata po kërkojnë një linjë më të ashpër ndaj emigracionit për të frenuar ngritjen e partisë së ekstremit të djathtë Alternativa për Gjermaninë (AfD), e cila ka gëzuar një rritje në sondazhe.

Vetë qeveria ka premtuar një linjë më të ashpër ndaj llojeve të caktuara të imigracionit, duke premtuar dëbime më të shpejta të emigrantëve të paligjshëm dhe azilkërkuesve të dështuar.

Bundestagu miratoi një projektligj të enjten në mbrëmje për të zgjatur paraburgimin për të parandaluar dështimin e dëbimeve në minutën e fundit.

Kjo përfshin zgjatjen e kohëzgjatjes maksimale ligjore të paraburgimit në pritje të dëbimit nga 10 ditë në 28 ditë.