Greqia mund të bëhet vendi i parë me shumicë ortodokse, që legalizon martesat e të njëjtit seks

Qeveria e qendrës së djathtë të Greqisë po përshpejton një plan për legalizimin e martesave të të njëjtit seks, pavarësisht kundërshtimit në rritje nga Kisha e fuqishme Ortodokse, e cila nuk është e ndarë nga shteti.

Zyrtarë të qeverisë thanë se projektligji do të hidhet në votim nga mesi i shkurtit, gjysmë muaj më herët se sa ishte planifikuar fillimisht. Nëse ligji miratohet, Greqia do të bëhet vendi i parë me shumicë ortodokse që legalizon martesat e të njëjtit seks.

Patriarkana Ekumenike e Stambollit, udhëheqësja e Kishave Ortodokse në mbarë botën, ka shprehur kundërshtimin e saj ndaj propozimit për martesë të të njëjtit seks.

“Martesa është bashkimi i një burri dhe një gruaje nën Krishtin dhe Kisha nuk pranon bashkëjetesën e anëtarëve të saj në asnjë formë tjetër përveç martesës”, njoftoi Patriarkana Ekumenike.

Në këtë mënyrë ajo përsëriti vendimin e ipeshkvijve të kishës së lartë të Kishës Ortodokse Greke, të shpallur të martën.

Peshkopi Mitropoliti Panteleimon, zëdhënës i Sinodit të Shenjtë të Kishës së Greqisë, tha se kundërshtimet e saj me shkrim do t’u dërgohen të gjithë anëtarëve të parlamentit grek dhe do të lexohen në shërbesat e së dielës në të gjithë vendin më 4 shkurt.

“Ajo që thotë Kisha është se martesa është bashkimi i një burri dhe një gruaje dhe se është burimi i jetës”, tha ai për televizionin privat SKAI. “Pleqtë e kishës sonë janë të shqetësuar për mbrojtjen dhe mbështetjen e familjes”, shtoi ai.

Panteleimon tha se është shumë herët për të komentuar mbi pozicionin që Kisha do të marrë ndaj fëmijëve të prindërve të të njëjtit seks.

Kryeministri konservator Kyriakos Mitsotakis, i cili fitoi një fitore dërrmuese të rizgjedhjeve verën e kaluar, ka të ngjarë të duhet të mbështetet në votat e partisë opozitare për të miratuar masën. Ai përballet me mospajtim brenda Demokracisë së Re në pushtet, si dhe anëtarë të kabinetit të tij.

“Ne po flasim për diçka që është tashmë në fuqi në 36 vende dhe në pesë kontinente. Dhe duket se kjo nuk e ka dëmtuar askund kohezionin e shoqërisë,” u tha Mitsotakis ministrave.

“Dua të jem i qartë… ne i referohemi vendimeve të marra nga shteti, jo besimeve fetare… Demokracia jonë kërkon që nuk mund të ketë dy klasa qytetarësh dhe sigurisht që nuk mund të ketë fëmijë të një perëndie më të ulët”.

Sondazhet e fundit të opinionit tregojnë se grekët janë të ndarë në lidhje me martesat e të njëjtit seks, me votuesit konservatorë qartësisht kundër saj.