Historiani grek: Ilirët janë popull i lashtë, shqipja më e vjetër se latinishtja

Historiani grek Dhimitri Bethanis sqaron se ilirët luftuan në luftën e Peloponezit përkrah grekëve, kjo do të thotë se ata ishin një popull vëllazëror me grekët… Pas periudhës klasike, momenti kur u futën në histori përsëri ilirët, ishte koha kur Gjergj Kastrioti përballoi sulltan Mehmetin II. Gjergj Kastrioti i bashkoi ilirët e grekët në betejën e tyre kundër osmanëve, që kishin pushtuar territoret tona…

Lëvizja e tretë është ajo e Ali Pashë Tepelenës, i cili synonte të krijonte Greqinë e re kundër osmanëve. Ali Pashai donte të bënte Greqinë e re dhe të largonte turqit, dhe pas vdekjes së tij, të gjithë gjeneralët e ushtarakët e tij luftuan në revolucionin grek, për pavarësinë e Greqisë! Edhe ky i bashkoi shqiptarët e grekët në një kauzë të përbashkët. Edhe këtu tregohet se nuk kemi ndryshim mes dy popujve.

Por erdhi turku e bëri satrapi – ndarje! Na ndau përmes fesë dhe na futi në një konflikt greko-shqiptar…

Pasi ra Perandoria turke gjithandej, nga Iliria, u krijua një shtet, që quhet Shqipëria. Italia dhe Austro-Hungaria ndikuan që të mos ecin bashkë grekët e shqiptarët, por të krijohen dy shtete Shqipëria dhe Greqia. E veçanta e Shqipërisë është gjuha e tyre e lashtë, ilirishte, e vjetër sa SanskrishtjaPersishtja e lashtë dhe Greqishtja e lashtë dhe për mendimin tim, më e vjetër se Latinishtja.

(Kurse historiani katolik shqiptar, Kolec Topalli, na del me pretendimin se shqipja rrjedh nga latinishtja – kësaj i thonë me e dashtë tjetrin, ma shumë se veten…).

Por edhe pse kishin gjuhën e tyre të veçantë, ilirët nuk kishin kurrë alfabetin e tyre – shkruanin gjithmonë me alfabetin grek – zgjodhën alfabetin latin vetëm në shekullin e 20-të. Kështu që sipsas historisë, gjatë gjithë kohës, populli grek dhe ilir – që janë shqiptarët e sotëm, kanë qenë dy popuj vëllazëror, që kanë qenë bashkë në 4000-5000 vjetët e fundit.

Ne kemi trashëguar dy popuj vëllazërorë nga paraardhësit tanë dhe kështu duhet t’i dorëzojmë te fëmijët tanë, se janë disa grekë e shqiptarë të trashë, që duan të fusin grindje e intriga…

Ne nuk duhet të lejojmë disa njerëz të paditur, që nuk e njohin historinë, të dalin me ide që mohojnë historinë dhe prishin marrëdhëniet me shkaqe të pakuptimta. Ne duhet t’i japim një hisori të përbashkët këtyre dy vendeve.

Ndiqni për më tepër videon në Facebook: