I ndikuar nga Rusia, Dodik bën një lëvizje skandaloze me sllovenë, polakë dhe rumunë që banojnë në BeH

Qytetarëve sllovenë, polakë dhe rumunë që banojnë në Bosnje dhe Hercegovinë u ndalohet të votojnë në zgjedhjet evropiane.

Gjegjësisht, tre ministra serbë në Këshillin e Ministrave kanë bllokuar miratimin e një vendimi që do të lejonte votimin në përfaqësitë diplomatike të këtyre tri vendeve.

“Ju paralajmëruam se rezoluta për Srebrenicën do të ketë pasoja negative politike në Bosnje dhe Hercegovinë”, tha Stasha Kosharac, një nga tre ministrat që votuan kundër vendimit, në një postim në Instagram.

Për këtë vendim të turpshëm ka reaguar edhe Sllovenia. Ministrja sllovene e Punëve të Jashtme Tanja Fajon e quajti këtë veprim “të papranueshëm”, raporton POLITICO, duke vënë në dukje faktin se Bosnja dhe Hercegovina vetëm pak kohë më parë mori dritën jeshile për fillimin e negociatave të anëtarësimit në Bashkimin Evropian.

Presidentja sllovene Natasha Pirc Musar reagoi menjëherë, duke theksuar se lëvizje të tilla “pengojnë përparimin evropian të BiH” dhe se ato janë “të pakuptueshme”, dhe duke pasur parasysh faktin, ajo pretendon se Sllovenia është një nga vendet që mbështet më aktivisht BeH në rrugën e saj evropiane.

Ministri i Punëve të Jashtme Elmedin Konakoviç u dërgoi letra kolegëve të tij sllovenë, rumunë dhe polakë në të cilat thekson se ngjarjet e fundit “tregon një synim shkatërrues për të dëmtuar marrëdhëniet dypalëshe midis Bosnjë-Hercegovinës dhe aleatëve të saj evropianë”.

“Kjo lëvizje u krye nën ndikimin malinj rus, i cili po merr gjithnjë e më shumë vrull në Bosnje dhe Hercegovinë”, përfundoi Konakoviq.