Kur një autoblindë 70-vjeçare ruse BTR-50 sulmon trupat ukrainase, është një lajm i keq për Moskën

Autoblindën me pllaka të holla të çelikta BTR-50 i prodhuar në të 50-at, mund të mos jetë ide e keqe që rusët e dërguan për sulme mbi pozicionet ukrainase, por me gjasë është mjeti më i vjetër luftarak, shkruan Forbes.

Derisa për trupat ruse ky mjet 70-vjeçar mund të jetë më i sigurtë pavarësisht se ka vetëm një pllakë 10 milimetërshe sesa disa mjete të ngjashme me ato të golfit që i prodhojnë kinezët – është ende një shenjë ogurzezë për Rusinë që më shumë BTR-50 po shfaqen në fushëbetejë në lindje të Ukrainës kur ky vend po hyn në muajin e 28-të të luftës.

“Pa njësi të mekanizuara të pajisura plotësisht me mjete luftarake të përshtatshme si tanke, arritja e depërtimit të shpejtë dhe vendimtar të mbrojtjes do të jetë shumë sfiduese”, shpjegoi grupi ukrainas i analizës Frontelligence Insight.

“Ky kufizim ka të ngjarë të rezultojë në përparime më të ngadalta dhe më të kufizuara, duke penguar përparimin e përgjithshëm të forcave ruse”, shtuan ata.

BTR-50 është një traktor i blinduar 15 tonësh, me naftë, për dy anëtar ekuipazhi dhe hapësirë për deri në 20 pasagjerë. Zakonisht ka një mitraloz të rëndë.

Bashkimi Sovjetik zhvilloi BTR-50 në fillim të viteve të 50-ta. Ai hyri në shërbim në 1954 dhe, për 12 vitet e ardhshme, ishte mjeti kryesor luftarak i ushtrisë sovjetike.

Ekuipazhet e BTR-50 do të tërhiqnin ushtarët në betejë, do t’i mbronin ndërsa zbrisnin dhe më pas do t’i mbështesnin me mitralozin e tij.

Megjithatë, BTR-50 është i armatosur lehtë dhe i blinduar hollë sipas standardeve të viteve të 60-ta. Kur BMP-1 më i rëndë dhe më i armatosur debutoi në vitin 1966, mijëra BTR-50 kaluan në njësitë e linjës së dytë.

BTR-të tërhoqën artileri, inxhinierë dhe armë kundërajrore derisa traktorët MT-LB filluan të zhvendosnin edhe automjetet e vjetra nga ato role.

Ushtria e sotme ruse kishte përdorur pak një BTR-50 derisa, rreth 15 muaj pas luftës më të gjerë në Ukrainë, humbjet mujore të Rusisë të automjeteve të blinduara moderne tejkaluan gjeneratën mujore të Rusisë të automjeteve zëvendësuese mjaft moderne – qoftë përmes prodhimit të veturave krejt të reja ose rikuperimi, nga magazinimi afatgjatë, i automjeteve nga vitet e 80-ta ose më vonë.