Ky është qyteti më i shtrenjtë për të jetuar në Gjermani

Kostoja e jetesës në Mynih është më e larta në Gjermani dhe është 38 për qind më e lartë se në distriktin Vogtland, njoftuan Instituti Ekonomik Gjerman dhe Instituti Federal për Kërkime në Ndërtim, Urbanizëm dhe Zhvillim Hapësinor.

Faktori vendimtar janë kostot e strehimit. Nëse nuk përfshihen, diferenca midis më të shtrenjtit dhe më të përballueshëm është shumë më e vogël – gjashtë përqind, dhe më pas Shtutgarti është qyteti më i shtrenjtë dhe Leer më i liri.

Kur përfshihen kostot e strehimit, jeta në qytetin e Mynihut është 25.1 për qind më e shtrenjtë se mesatarja gjermane. Ata pasohen nga rrethi i Mynihut me 16,7 për qind kosto më të larta, Frankfurt (15,9 për qind) dhe Shtutgarti (14,8 për qind).

Rrethi i Vogtland është 9.5 për qind nën mesataren kombëtare, ashtu si edhe Greiz. Pasohet nga Görlitz (9.4 përqind më poshtë), si dhe qyteti i Pirmasens dhe distrikti Salzlandkreis me 9.3 përqind nën mesataren. Është gjithashtu veçanërisht e shtrenjtë në zonat e banuara të njohura, për shembull në buzë të Alpeve ose liqenit të Konstancës.

Shtetet federale lindore, nga ana tjetër – me përjashtim të Berlinit dhe rrethinave të tij – priren të jenë dukshëm më të lira se mesatarja kombëtare. E njëjta gjë vlen edhe për zona të caktuara në qendër dhe veriperëndim të Gjermanisë, në perëndim të Frankfurtit dhe në veri dhe lindje të Bavarisë.