Milan Radoiçiq bën jetë të qetë në Serbi, është gati të futet në shtëpinë e tij të re dhe luksoze

Derisa të gjithë po kërkojnë që sulmuesit e sulmit terrorist në Bansjkë të vihen para drejtësisë, Serbia po kujdeset që ata të jetojnë jetë të qetë dhe të rrethuar me luks. Njeriu që e pranoi se ishte kryesori në sulmin e 24 shtatorit në Veri, Milan Radoiçiq është gati të fitet në shtëpinë e tij të re në një lagje luksoze në Dedinje të Serbisë. Ai jo vetëm që është i lirë, por po vazhdon ndërtimin e shtëpisë së tij pa u penguar nga askush. Fqinji i tij i parë është Zvonko Veselinovq.

Milan Radoiçiq, njeriu kryesor që kreu sulmin terrorist në Banjskë, Nikola Petroviq, kumbari i Presidentit të Serbisë, dhe gruaja e kumbarit të Radoiçiqit, Zvonko Veselinoviç, po blejnë pasuri të re të patundshme me vlerë në një lokacion prestigjioz në Beograd. Vila luksoze janë në ndërtim e sipër në parcelat stërgjyshore të Radoiçiqit dhe gruas së Veselinoviçit, dhe emëruesi i përbashkët për të gjitha këto prona është Davor Macura, pronari i Alta Bank, i cili shpesh lidhet me Partinë Progresive Serbe në pushtet.

“I pandehuri Radoiçiq Milan nga Mitrovica e Kosovës, i lindur më 1978… i papunë, nuk posedon pasuri të paluajtshme”, thuhet në aktgjykimin me të cilin reparti i sotëm i Beogradit zyrtar është dënuar në vitin 2010 për falsifikim të letërnjoftimit. Nga të gjitha gjërat për të cilat ai ishte i dyshuar dhe i akuzuar, nga dosja e Milan Radoiçiqit rezulton se ai është shpallur fajtor vetëm në këtë procedurë gjyqësore.

Çfarë ka ndryshuar që atëherë?

Radoiçiq është bërë i paprekshëm për autoritetet hetimore dhe të dhënat për biznesin dhe pasurinë e tij janë dukshëm të ndryshme.

Ndërkohë që Interpoli është në kërkim të Milan Radoiçiqit për shkak të sulmit terrorist në Banjskë, dhe liderët evropianë i kërkojnë kreut të shtetit serb që ta hedhë në gjyq, ndërsa bashkatdhetarët e tij po largohen nga “djepi i Serbisë”, dhe ata që mbeten gjallë janë duke luftuar në çdo kuptim, lideri dhe sundimtari i tyre joformal në veri të Kosovës nga hijet, vila nga Gazivode po zëvendësohet me prona të reja të paluajtshme dhe një vilë e re po ndërtohet me nxitim në një pjesë liksore në Serbi.

I fshehur nga sytë e kalimtarëve, në shtrirjen midis ‘Bulevar Knez Aleksandar Karagjorgjeviq’, Radoiçiq dhe miqtë dhe bashkëpunëtorët e tij – Nikola Petroviq dhe gruaja e tij Zvonko Veselinoviq, blejnë prona në njërën prej pjesët më të shtrenjta të Beogradit, zbulonBIRN.

Parcelat, të cilat ndodhen pranë njëra-tjetrës, kanë një sipërfaqe totale prej më shumë se 12,000 metra katrorë. Në muajin mars portali Nova.rs ka shkruar për faktin se Radoiçiq është bërë pronar i parcelës në Dedinje.

BIRN zbulon se në dy parcela toke në bulevardin Princi Aleksandar Karagjorgjeviq, njëra prej të cilave është e Radoiçiqit dhe gruas së tij dhe tjetra e Ljiljana Bozhoviqit, gruas së Zvonk Veselinoviçit, mbijnë ndërtesa, secila prej të cilave i kalon 1500 metra katrorë.

Pamjet me dron të BIRN, të realizuara në fund të prillit të këtij viti, tregojnë se punimet janë duke u zhvilluar mirë në parcelën e Radoiçiqit, se puna e ashpër është në një fazë të avancuar dhe se në një pjesë të ndërtesës janë ndërtuar dy kate, edhe pse leja e ndërtimit. është lëshuar për më pak se tre muaj para momentit kur është bërë regjistrimi. Sipas të njëjtës leje ndërtimi, ndërtesa e re prej 1550 metrash katrorë duhet të ndërtohet në vendin e njërës prej tre ndërtesave, aq sa ka sipas kadastrës në parcelën stërgjyshore të Milan Radoiçiqit. Megjithatë, në vend të një, siç parashikohej në lejen e ndërtimit, të tre ndërtesat u shkatërruan, shumë kohë përpara se të jepej leja – midis nëntorit 2022 dhe qershorit 2023, siç tregojnë imazhet e Google Earth.

Në parcelën e Ljiljana Bozhoviqit, gruas së Zvonko Veselinoviqit, ndërtesa ishte vendosur nën një çati.

Më tej BIRN zbulon se investitor në ndërtimin e objektit të Radoiçiqit është kompania “Danica Park” nga Beogradi. Deri më 21 maj të këtij viti, kjo kompani ishte investitore e objektit që po ndërtohet në parcelën e gruas së Veselinoviqit, kur ajo u bë investitore, sipas dokumenteve zyrtare. Vlera totale e parashikuar e punimeve në të dyja godinat është rreth 5.6 milionë euro.

Kompania “Danica Park” është në pronësi të Davor Macura, dikur pronar i këmbimit Alta, e cila më vonë bleu Jubmes bankën, e njohur sot si “Alta banka”. Vitet e fundit, disa media e kanë cilësuar Matsurun si një biznesmen të afërt me qeverinë.

Pikërisht pranë parcelave të Milan Radoiçiqit dhe Ljiljana Bozhoviqit, bashkëshortes së Zvonk Veselinoviqit, gjendet një truall prej rreth 2700 metra katrorë dhe pranë tij një tjetër parcelë prej gati 1200 metra katrorë, ku ishte Nikolla Petroviq, kumbari më i njohur. regjistroi si pronar në kadastër në mars të këtij viti presidenti serb. Në lidhje me ato parcela figuron edhe kompania “Danica Park” – ka qenë pronare e asaj trualli tash të Petroviqit, deri në mes të marsit.

BIRN u përpoq të vinte në kontakt me Milan Radoiçiq, Ljiljana Bozhoviq dhe Davor Macura.

Radoiçiq dhe Bozoviceva nuk mund të kontaktoheshin në numrat e telefonit të njohur për redaksinë e BIRN. Bashkëshortja e Zvonko Veselinoviqit nuk u është përgjigjur pyetjeve të dërguara në emailin e kompanisë Dolly Bell, kurse Radoiçiq nuk iu përgjigj as pyetjeve të dërguara me SMS.

Meqë ra fjala, ky nuk është trekëndëshi i parë i lagjes në Dedinje që ka pushtuar treshja e pandashme. Ata janë fqinjë në pjesën e Dedinjës që kufizohet nga rrugët e gjeneralit Pavle Jurishiq Shturm, Rajko Mitiq, Goleshka dhe gjeneral Sava Grujiq. BIRN ka shkruar më parë për vilat në Dedinje të Radoiçiqit, Veselinoviqit dhe Petroviqit.