Në Portugali aplikohet kartoni i bardhë në futboll

Një lojtari iu dha një karton i bardhë në një përballje të nivelit të pestë në Portugali.

Një qendërmbrojtës e mori topin nën presion në skajin e zonës së tij, por papritur u tërhoq dhe u rrëzua në tokë.

Kjo i dha sulmuesit të GUS Montemor një mundësi të artë për të rrëmbyer topin dhe mposhtur portierin. Megjithatë, ballë për ballë me portierin, sulmuesi i Montemor-it ndaloi dhe e nxorri topin jashtë loje.

Zyrtari më pas i paraqiti lojtarit kartonin e bardhë.

Kartoni i bardhë është krijuar për të treguar mirënjohjen e klubeve dhe lojtarëve për aktet e lojës së ndershme (fair play) dhe sportive gjatë një ndeshjeje.

Ai u soll si një mjet për të përmirësuar vlerat etike në sport.

Përdorimi i tij është një nismë e Planit Kombëtar të Portugalisë për Etikën në Sport për të ndikuar në sport me lojë të ndershme dhe veprimet janë inkurajuar nga Federata Portugeze e Futbollit në turnetë e tyre.

Aktualisht ajo mbetet e kufizuar në Portugali pasi ende nuk është miratuar nga FIFA dhe UEFA.

E vetmja ndeshje tjetër në histori që ka shfaqur kartonin e bardhë ishte një përballje e kupës për femra midis Sporting CP kundër Benfica në janar.