Papa thotë se vera është dhuratë e Zotit për njeriun

Vera është një dhuratë nga Zoti, ajo sjell gëzim në zemrën e çdo njeriu. Fjala e Papa Françeskut.

Papa Françesku flet për verën, përmend një botë bujqësore që punon shumë dhe mblidhet me gëzim në tryezë, si ajo e paraardhësve të tij që ishin verëbërës nga Portacomaro.

Dje ai foli për këtë në Pallatin Apostolik, duke mirëpritur rreth njëqind prodhues dhe presidentë të mëdhenj të verës italiane.

Françesku kujtoi tekstet e shenjta për të treguar se si vera i ka shoqëruar që nga agimi i krishterimit. Por ai foli edhe për rëndësinë e punës së prodhuesve të verës në kujdesin ndaj mjedisit.

“Toka, hardhia, proceset e kultivimit, fermentimit dhe pjekjes kërkojnë qëndrueshmëri, kërkojnë vëmendje dhe durim.” Një nga citatet vjen nga Letra e Jakobit: «Shiko bujkun: ai vazhdimisht pret frytin e çmuar të tokës derisa të ketë rënë shiu i parë dhe i fundit». Edhe Jezusi, i cili, “në imazhin e fundit që ua lë dishepujve, flet për Atin si bujk, i cili kujdeset për hardhinë, duke e krasitur dhe duke siguruar kështu që ajo të japë fryte të mira”.

“Nuk ka festë pa verë”, ka thënë disa herë në të kaluarën Françesku. Çelësi është moderimi, edhe sipas peshkopit të Veronës: «Shën Pali e tha, një gotë për të të gëzuar është mirë, por me masë.