Patriarku serb Porfirije dhe Kisha Ortodokse Serbe kanë një mision, synojnë distancimin e Serbisë nga BE-ja sa më shumë që të jetë e mundur

Patriarku serb Porfirije edhe një herë është vënë në qendër të vëmendjes për komentet e Ligjit për Barazi Gjinore, duke deklaruar se ai ndan shoqërinë dhe ndan personalitetin njerëzor nga brenda.

Patriarku, duke hapur takimin shkencor “Identiteti serb, gjuha serbe dhe ligji për barazinë gjinore”, në Bibliotekën Kombëtare të Serbisë, tha se duket se “ai ligj ka potencialin të ndajë individin, personalitetin njerëzor nga brenda, duke u diktuar nën kërcënimin e sanksioneve njerëzve një mënyrë krejtësisht jo karakteristike opinioni dhe komunikimi që rezulton nga një opinion i tillë”.

Duke komentuar deklaratën e patriarkut, analisti fetar Vladimir Veljkoviq thotë për Danas se Kisha Ortodokse Serbe ka bërë fushatë aktive kundër Ligjit për Barazi Gjinore që nga viti i kaluar, i cili duhet të përmirësojë gjendjen e të drejtave të njeriut, veçanërisht të drejtave të grave.

“Unë mendoj se fushata e SPC në fakt synon të ndalojë çdo demokratizim të mëtejshëm të shoqërisë serbe.” “Serbia ka kohë që nuk e ka harmonizuar politikën dhe vlerat e saj me Bashkimin Evropian, kjo është situata për disa vite”, thotë Veljkoviq.

Ai beson se negociatat me Bashkimin Evropian dhe perspektiva e anëtarësimit janë të mbyllura dhe se ato praktikisht nuk ekzistojnë.

“Iniciativa të tilla kishtare, në bashkëpunim me pjesë të komunitetit intelektual dhe politikën e regjimit në pushtet, synojnë të na distancojnë edhe më shumë nga Bashkimi Evropian”, thekson Veljkoviq.

Sanja Pavloviq nga Qendra Autonome e Gruas thotë se kjo deklaratë e Patriarkut Porfiri nuk e ka habitur aspak.

Fatkeqësisht, nuk prisja asgjë tjetër nga patriarku, përveçse të përsëriste se gratë nuk duhet të jenë të barabarta me burrat. “Shoqëria është e indoktrinuar nga dhuna e kudogjendur, duke përfshirë edhe mizogjininë, e cila mund të lexohet edhe në deklaratën e këtij patriarku”, thotë Pavloviq.

Boban Arsenijeviq, profesor i gjuhësisë sllave në Universitetin e Gracit, beson se është një konflikt ndërmjetës midis dy ideologjive, “një konservatore, pseudo-tradicionale dhe një liberal-kapitaliste, pseudo-progresive”.

“Meqenëse në një luftë të drejtpërdrejtë ideologjike të dy vuajnë, d.m.th humbin popullaritetin dhe ekspozohen, ata e zhvendosin konfliktin në fushën e përshkrimit gjuhësor”, thotë Arsenijeviq.

Ai thekson se është e rëndësishme të pranohet se konflikti nuk është gjuhësor, të paktën jo në kuptimin e gjuhësisë si shkencë.

“Edhe pse përdor argumente pseudo-gjuhësore të bazuara në keqpërdorimin e njohurive gjuhësore shkencore, dhe madje më shpesh në keqkuptime rreth gjuhës të paraqitura si njohuri shkencore”, thotë Arsenijeviq.

Siç thotë ai, ky “konflikt me prokurë” “i thyhet mbi kurrizin” të pafajshmëve, pra folësve të gjuhës.

“Janë të hutuar dhe madje kanë frikë se nëse e përdorin gjuhën në një mënyrë apo tjetër, do të lëndojnë pakicat, do të tradhtojnë besimin dhe popullin, ose thjesht do të flasin gabim, të gjitha këto janë absurde të plota me shumë pasoja të dëmshme për funksionimin dhe përparimin. të shoqërisë”, përfundon Arsenijeviq.

Patriarku Porfir më parë foli kundër gjuhës së ndjeshme ndaj gjinisë.

Më 16 prill 2023, Patriarku i Kishës Ortodokse Serbe, ndër të tjera, bëri thirrje që të “ndalohet dhuna ndaj gjuhës serbe”, si dhe të shfuqizohen dispozitat e “ligjit antikushtetues” që imponon gjuhën e ndjeshme gjinore.

Ai nuk saktësoi se në bazë të cilës ka konstatuar se ligji është në kundërshtim me Kushtetutën, sepse Gjykata Kushtetuese në Serbi nuk ka vendosur për të.