Radar Nova: Radoiçiq – çelësi i sekreteve për konfliktet në Banjskë, fitoi tetë milionë e gjysmë euro për heshtje

07, April, 2023, Belgrade - The President of the Republic of Serbia, Aleksandar Vucic, met with political representatives of Serbs from Kosovo and Metohija . Goran Rakic, Petar Petkovic, Aleksandar Vucic, Milan Radoicic. Photo: M. K./ATAImages 07, april, 2023, Beograd - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic sastao se sa politickim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. Photo: M. K./ATAImages

Radar Nova, media në kuadër të gazetës Nova.rs ka realizuar një përmbledhje të të gjitha fitimeve që ka pasur Milan Radoiçiq, njeriu që organizoi dhe kreu sulmin terrorist në Bansjkë. Sipas kësaj gazete biznesmeni kontrovers, ka fituar tenderë nga Serbia veç dy ditë pasi kreu sulmin në Banjskë. Me titullin ‘Tetë milionë e gjysmë euro për heshtje’, mediumi sjell të gjithë tenderit që kanë fituar kompanitë me bashkëpronar Radoiçiqin.  

Ende ka shumë të panjohura rreth sulmit terrorist në Banjskë, i tmerrshëm për Serbinë, i quajtur në mënyrë bisedore kolapsi i politikës së presidentit serb për Kosovën, ose më saktë Grupi i Fatkeqësive, siç e quajtën përfaqësuesit e misioneve diplomatike në Beograd.

Gazeta serbe Radar Nova shkruan se ky term ndoshta më së shumti përfshin atë ngjarje afatgjatë, e cila – tashmë është e qartë – do ta shohë procesin e “negociatave” me Prishtinën deri në fund, duke theksuar gjithashtu konturat e një zgjidhjeje që ka qenë në tryezë për një kohë të gjatë.

Shpërthimi në Banjskë, i cili u realizua nga Milan Radoiçiq, mbolli shumë mina më të vogla, por politikisht vdekjeprurëse, prandaj Beogradi është i detyruar të shikojë çdo hap të tij nga 24 shtatori 2023.

Ky biznesmen kontrovers, të cilit i është dhënë ekskluzivitet menaxhmentit të komunitetit serb në veri të Kosovës, më parë i ka suspenduar të gjitha ligjet e tij të shkruara dhe të pashkruara, i ka prishur respektin për veten, i ka shkatërruar unitetin, i ka shuar të gjitha partitë politike dhe gjatë rrugës, u bë jashtëzakonisht i pasur.

Sipas kësaj gazeta, Radoiçiq ende po pasurohet, sepse ndryshe nga hetimi që troket aty për aty, disa nga kompanitë e tij punojnë me forcë dhe u japin shefave të tyre dhjetëra milionë euro fitime.

Dhe fakti që nga 6 tetori Radoiçiq nuk është më zyrtarisht një nga bashkëpronarët e disa kompanive, sepse pjesën e tij në to ua transferoi ortakëve të tij, vëllezërve Zvonko dhe Zheljko Veselinoviq.

Sipas Radar Nova, vetëm dy ditë pas konfliktit të armatosur në Banjskë, më 26 shtator 2023, kompania Rad 028 nga Zveçani, e cila për shkak të dyshimeve se kontrollohej nga Radoiçiq, ishte në listën e zezë të Ministrisë së Financave të SHBA-së, fitoi dy tenderë të lëshuar nga Komuna e Zveçanit.

Puna e parë ishte kontraktuar për 358.3 milionë dinarë, ndërsa e dyta për 142 milionë dinarë, mëson Radar. Dhe dy ditë më vonë, më 28 shtator, Rad 028 është shpallur fitues i dy tenderëve të tjerë dhe mbi këtë bazë ka lidhur edhe dy marrëveshje në vlerë prej 500.37 milionë dinarë.

Të katër tenderët janë shpallur si pjesë e Programit për shpërndarjen dhe përdorimin e stimujve për zhvillimin ekonomik dhe ekonomik për vitin 2023, për “prokurimin e prodhimit dhe pajisjeve të tjera, makinerive, pjesëve dhe veglave dhe makinerive e punimeve të ndërtimit”, si dhe afati i fundit. për pagesën e këtyre parave nga buxheti i qeverisë Ai ishte në Serbi për 30 ditë. Mbi atë bazë shteti i ka paguar tetë milionë e gjysmë euro kompanisë Rad 028 për “prokurim të paspecifikuar të pajisjeve të paspecifikuara” dhe mbështetje për sipërmarrjen.

Edhe para kësaj, qeveria ka përkrahur bujarisht “sipërmarrësit” individualë nga veriu i Kosovës. Falë kësaj përkrahjeje, kompania Rad 028 nga Zveçani në dhjetë vitet e fundit, deri në konfliktin në Banjskë, ka fituar më shumë se njëqind tenderë, të cilët janë financuar me para nga buxheti i Serbisë apo nga vetëqeverisjet lokale.

Njeriu që pas Banjskës quhet “komandant” nuk ka pasur asnjëherë qëndrim nënçmues ndaj presidentit. Ndërsa Vuçiq kënaqet me poshtërimin dhe ofendimin publik të bashkëpunëtorëve të tij, Radoiçiq është gati të godasë vartësit në publik dhe pas dyerve të mbyllura t’u thyejë nofullat dhe duart.

Është tregues se në pesë vitet e para, nga fillimi i vitit 2014 deri në fund të 2018, vlera e atyre marrëveshjeve me shtetin ka qenë relativisht modeste, “vetëm” 7.16 milionë euro. Rritja marramendëse e të ardhurave dhe fitimeve të kompanisë nga Zveçani filloi disi në të njëjtën kohë kur Radoiçiq në vitin 2018 u bë nënkryetar i Listës Serbe, dega e SNS-së në Kosovë. Vlera e marrëveshjeve të lidhura nga Rad 028 me shtetin në pesë vitet e ardhshme është rritur 14 herë, në 102.6 milionë euro. Pra, deri në konfliktin në Banjskë, vlera e punëve të kontraktuara arrinte gati 120 milionë euro, zbulon Radar.

Megjithatë, që nga janari i këtij viti, situata ka ndryshuar ndjeshëm.

Qeveria serbe duket se e ka kuptuar se djalli ka bërë shaka dhe që atëherë nuk ka informacione se është kontraktuar ndonjë punë e re me kompaninë nga Zveçani.

Përveç faktit se pyetja e vërtetë është se si i ka marrë ato deri më tani, sepse shumica e projekteve për të cilat është punësuar ajo nuk i ka përfunduar kurrë, disa as që i ka filluar, dhe pronarja e saj formale, Radula Steviq, është nën sanksione në listën e Ministrisë së Financave të SHBA-së nga dhjetori 2021 për shkak të bashkëpunimit me Radoiçiqin dhe Veselinoviqin.

Për të parandaluar dëmtimin e mundshëm, 12 ditë pas konfliktit në Banjskë, Radoiçiq 40 për qind të aksioneve në Inkop ua ndau në pjesë të barabarta vëllezërve Veselinoviq, kështu që tani pjesa e Zvonkos është 60 për qind, ndërsa e Zharkos 40 për qind.

Megjithatë, kjo nuk është hera e parë që Inkop ka ndërruar zyrtarisht pronarë përmes një marrëveshjeje partneriteti.

Deri në shtator të vitit 2018, në vend të tre ortakëve nga veriu i Kosovës, pronare e Inkopit në APR ishte regjistruar Dushica Maksimoviq, motra e vëllezërve Veselinoviq, e cila më pas ua “dhuroi” kompaninë.

Pronarët “e rinj” mbajtën drejtorin e vjetër, Milan Miletiq nga Cuprije, një nga donatorët e SNS për zgjedhjet e 2012, i cili është edhe sot përfaqësuesi ligjor i saj. Ishte Inkop, vetëm tre ditë pas konfliktit në Banjskë, për të cilin Radoiçiq mori përgjegjësinë publikisht, më 27 shtator, që shteti, përmes ndërmarrjes publike Putevi Srbije, i besoi ndërtimin e një ure në afërsi të Kraljevës dhe se puna u kontraktua për një çmim rreth një milion euro. Përveç kësaj, Inkop është i angazhuar si nënkontraktor në ndërtimin e autostradave të shumta, autostradave të shpejta, rrugëve rajonale dhe lokale.

Serbia është punëdhënësi kryesor

Falë marrëdhënieve me shtetin, Inkop arriti shpejt në listën e “100 kompanive më të mira…”, e cila publikohet nga APR çdo vit, bazuar në raportet financiare. Vetë Inkop, pa filialet e tjera, me një fitim neto prej më shumë se dy miliardë dinarë në vitin 2022, hyri në grupin e pesë kompanive të ndërtimit në Serbi me fitimin më të lartë, menjëherë pas kompanisë kineze China Railway International, e cila atë vit kishte një neto. fitimi prej 2,4 miliardë dinarë. Në vetëm dy vite, 2021 dhe 2022, të gjitha kompanitë e kontrolluara nga tre biznesmenë me origjinë nga veriu i Kosovës u kanë shpërndarë pronarëve të tyre një fitim neto prej 47.6 milionë euro.

Para se të merrej nga Radoiçiq dhe vëllezërit Veselinoviç, Novi Pazari ka realizuar një fitim neto total prej 300 mijë euro në dy vitet 2018 dhe 2019, dhe në dy vitet e fundit për të cilat ka të dhëna zyrtare, 2021 dhe 2022, fitimi është rritur 55 herë, në 16.7 milionë euro.

Gjithashtu, nën komandën e tre shefave të rinj, fitimi neto i konsoliduar i Inkopit u rrit me 5200 për qind nga viti 2018 në 2022, nga 0,54 në 28,8 milionë euro, ndaj priten me padurim të dhënat zyrtare për vitin 2023, duke pasur parasysh se makinat me Inkop Shenjat mund të shihen në projektet e infrastrukturës, të cilat financohen me paratë e taksapaguesve apo kredi të huaja që do të shlyhen nga të gjithë qytetarët e Serbisë.

Serbi nga Gjakova, i cili pas Banjskës quhet “Komandant” dhe për nder të tij organizohen festimet e ditëlindjeve me fishekzjarre, asnjëherë nuk ka pasur qëndrim nënçmues ndaj presidentit, e aq më pak gatishmëri për poshtërim publik, aq karakteristik për të gjithë bashkëpunëtorët e Vuçiqit.

Ndërsa Vuçiq kënaqet me poshtërimin dhe fyerjen publike të bashkëpunëtorëve të tij, Radoiçiq është gati t’u godasë vartësve të tij në një vend publik dhe pas dyerve të mbyllura t’u thyejë nofullat dhe krahët, ose nëse janë femra, t’i urdhërojë që t’i presin flokët.

Ai mund të bëjë gjithçka. Mund të zgjohet një mëngjes dhe gati të nisë një luftë me NATO-n, të humbasë katër persona në atë aventurë, të bëjë një bisedë të shkurtër me prokurorin pas tre ditësh dhe të jetë sërish i lirë pas 24 orësh.

Dhe ndërkohë, lista e rivalëve dhe bashkëpunëtorëve të tij të vdekur po bëhet gjithnjë e më e gjatë. Rivalët vdisnin më së shpeshti dhunshëm, para shtëpive dhe vendeve të punës, nga plumbat, në sy të fëmijëve dhe miqve, kryesisht në rrethana të paqarta. Nga ana tjetër, bashkëpunëtorët kanë vdekur në rrugë, në burgje, në pyje dhe në disa raste arsyeja zyrtare e vdekjes së personave të të dyja kategorive ka qenë vetëvrasja.

47.6 milionë euro fitimet neto Milan Radoiçiqit, Zvonkos dhe Zhelko Veselinoviqit iu dorëzuan në vetëm dy vjet nga kompanitë e kontrolluara nga tre biznesmenë me origjinë nga veriu i Kosovës, që punojnë kryesisht në projekte shtetërore.