Soldier in helmet holding machine gun with national flag on background - Israel

Rekord i ri, Izraeli eksportoi 12.5 miliardë dollarë pajisje ushtarake në 2022

Eksportet e mbrojtjes së Izraelit u rritën 30% nga 8.55 miliardë dollarë në 2020 në 11.3 miliardë dollarë në 2021, dhe me 10% të tjera në 2022.

Eksportet e mbrojtjes të Izraelit arritën një kulm të ri në vitin 2022, me kontrata të reja me vlerë 12.5 miliardë dollarë (45.5 miliardë NIS), njoftuan sot ministri i përgjithshëm i Mbrojtjes Eyal Zamir dhe kreu i Drejtorisë së Bashkëpunimit Ndërkombëtar të Mbrojtjes të ministrisë, Yair Kulas. Shifra e mban Izraelin në dhjetë vendet e para për eksportet e mbrojtjes. Midis 75% dhe 80% e prodhimit të mbrojtjes të Izraelit është për eksport.

Eksportet e mbrojtjes së Izraelit u rritën 30% nga 8.55 miliardë dollarë në 2020 në 11.3 miliardë dollarë në 2021, dhe me 10% të tjera në 2022.

Sistemet UAV dhe dron përbënin 25% të vlerës së kontratave të eksportit të mbrojtjes. Marrëveshjet mes qeverisë dhe qeverisë ishin dhjetë herë më shumë se niveli i tyre në 2018, në 4 miliardë dollarë. Gjysma e kontratave në vitin 2022 kishin vlerë mbi 100 milionë dollarë. Eksportet në vendet e Marrëveshjes së Abrahamit arritën në 3 miliardë dollarë, duke zënë 24% të totalit të eksporteve të mbrojtjes, nga 7% në 2021.

Në ndarjen gjeografike, rajoni Azi-Paqësor përbënte 30% të totalit dhe Evropa 29%. Në vitin 2021, pjesa e Evropës ishte 41% dhe Azia-Paqësori 34%.

Pas UAV-ve dhe dronëve, ndarja sipas kategorive në vitin 2022 ishte raketat, raketat dhe sistemet e mbrojtjes ajrore – 19%; radarët dhe sistemet e luftës elektronike – 13%; avionë me njerëz dhe avionikë – 5%; pajisje vëzhgimi dhe optronika – 10%; sistemet e qitjes dhe lëshimit – 5%; automjete (duke përfshirë automjetet e blinduara) – 5%; sistemet e komunikimit – 6%; inteligjenca dhe sistemet kibernetike – 6%; municion – 4%; sistemet detare – 1%; shërbimi ndaj klientit dhe të ndryshme – 1%.

Ministri i Mbrojtjes Yoav Gallant tha: “Shifrat e paprecedentë që ka paraqitur struktura e mbrojtjes, të kryesuara nga një rekord i ri në vlerën e eksporteve të mbrojtjes, ilustrojnë në mënyrën më të spikatur fuqinë e sigurisë dhe epërsinë teknologjike të shtetit të Izraelit. Falë kreativitetit dhe inovativiteti i njerëzve në industrinë e mbrojtjes dhe Ministrisë së Mbrojtjes, ne kemi sukses të mbajmë përpara armiqtë tanë dhe të ruajmë avantazhin tonë cilësor ndaj tyre. Qytetarët e Izraelit kanë arsye të madhe për krenari, si në numër të jashtëzakonshëm, madje edhe aq më tepër, në ato pas tyre.

“Ndryshimet globale kanë çuar në kërkesë të madhe për teknologjitë izraelite, të cilat kanë fituar një reputacion të lartë në mbarë botën, dhe ne presim që ky trend të vazhdojë dhe të forcohet në vitin e ardhshëm”.

“Eksportet tona të mbrojtjes japin një kontribut jetik për sigurinë e vendit, për rritjen e tij ekonomike dhe për forcën kombëtare,” tha Zamir. Ai vuri në dukje se afër 100,000 familje në Izrael fitojnë jetesën, drejtpërdrejt ose tërthorazi, nga industria e mbrojtjes, një pjesë e madhe e tyre në periferi të vendit.

Ndërkohë, me parlamentin gjerman që pritet të miratojë një paradhënie prej 560 milionë euro për një marrëveshje prej 4 miliardë eurosh për blerjen e sistemit të mbrojtjes raketore të Izraelit Arrow 3, një tjetër marrëveshje është nënshkruar me Berlinin. Elbit Systems njoftoi sot se i ishte dhënë një kontratë shtesë nga Airbus Helicopters për Zyrën Federale për Pajisjet, Teknologjinë e Informacionit dhe Mbështetjen në Shërbimin e Bundeswehr-it, për sigurimin e sistemeve të vetë-mbrojtjes nga Airborne Electronic Warfare (EW) për CH 53 GS /Helikopterët transportues GE, si pjesë e programit të përmirësimit të platformës të udhëhequr nga Airbus Helicopters.

Elbit Systems, i mbështetur nga Elbit Systems Deutschland, do të ofrojë marrës dixhital të paralajmërimit të radarit (RWR), kontrollorët EW (EWC) dhe Sistemet e shpërndarjes së masës së kundërt (CMDS). Kompania thotë se RWR dixhitale dhe EWC zbulojnë me shpejtësi dhe lokalizojnë me saktësi një gamë të gjerë kërcënimesh, madje edhe në një mjedis të dendur EW, duke mundësuar paralajmërim të besueshëm dhe në kohë dhe mbrojtje efektive.

Oren Sabag, Menaxher i Përgjithshëm, Elbit Systems ISTAR dhe EW tha: “Ne jemi krenarë që bashkëpunojmë me helikopterët Airbus dhe vlerësojmë besimin që Forca Ajrore Gjermane vendos në teknologjitë tona kryesore që do të vazhdojnë të ofrojnë mbijetesë të përmirësuar dhe të rrisin efektivitetin e misionit.”

Kjo marrëveshje, si shumë të tjera të lidhura nga kompanitë izraelite të mbrojtjes në Evropë kohët e fundit, tregon ndikimin e luftës në Ukrainë, e cila ka çuar në buxhete më të larta të prokurimeve të mbrojtjes në të gjithë kontinentin. Produktet e mbrojtjes së Izraelit kanë fituar një emër të mirë në mbarë botën, për shembull nga Lufta e Dytë e Nagorno-Karabakut në vitin 2020, në të cilën forcat e Azerbajxhanit shpartalluan ato të Armenisë pjesërisht falë përdorimit të dronëve dhe armëve të tjera të furnizuara nga Izraeli, dhe kështu vëllimi marrëveshjet e armëve janë rritur në mënyrë të vazhdueshme.