Rreth viteve 1800 në Athinë kishte gjykatë shqiptare

Shtegtarë të panumërt perëndimorë që vizituan Athinën nëshekullin e nëntëmbëdhjetë pikasën një realitet që nuk e kishin parë asnjëherënë fandaksjet e tyre filohelene.

Magjepsja romantike pas vegimeve të së kaluarës u trondit keqazime deluzionin që provonin udhëtarët sapo arrinin në Athinë: përpos rrënojave tëAkropolit dhe tufave të dhenve që kullosnin qetë-qetë, gjithçka i ngjante njëfshati shqiptar.

E tillë është edhe dëshmia largvajtëse e historianit gjermanJakob Philipp Fallmerayer (1790-1861). Një karrierë akademike e zhvilluar nërrethet shkollare të Bavarisë, ai do të bënte emër në Evropë me njohjen e tijenciklopedike të historisë së Greqisë mesjetare, shkruan Konica.al.