Rusia rekruton emigrantë muslimanë për luftën në Ukrainë

Në mesin e tetorit, Mamut Useinov performoi në shfaqjen e njohur televizive të këngëtarëve amatorë në rrjetin e kontrolluar nga shteti Kanal 1.

“Nuk mund ta fsheh emocionin, mezi prisja performancën”, shkruante 25-vjeçari nga Krimeja në rrjetin Telegram më 15 tetor dhe falënderoi “Më të Lartin” për këtë shans. Por rruga e Usein drejt yjeve u ndërpre shpejt.

Pesë ditë pas transmetimit të emisionit, Useinov shkoi në një “shtëpi lutjeje”, një lloj xhamie joformale ku besimtarët mund të falen në mungesë të vendeve zyrtare. Policia e armatosur rëndë e arrestoi atë, së bashku me disa dhjetëra burra të tjerë që kishin ardhur në lutjet e së Premtes në Kotelniki, një periferi e Moskës, ku punëtorët emigrantë jetojnë sepse është i lirë.

Të gjithë meshkujt u futën me forcë në një autobus policie për kontrollin e kartave të identitetit dhe më pas u transferuan në zyrën e rekrutimit ushtarak në qytetin e afërt të Libercit, sipas Useinov dhe medias. Atje, ata patën një vlerësim mjekësor që e gjeti Usein “të përshtatshëm për shërbimin ushtarak”.

Më pas ata dyshohet se u transferuan në një bazë ushtarake në lindje të Moskës dhe iu dha një zgjedhje: burg apo ushtri.

“Na u tha se duhet të nënshkruajmë kontrata njëvjeçare ose të shkojmë në burg”, thotë Useinov në një video të postuar në Telegram më 21 tetor, duke shtuar se nuk është shpjeguar se për çfarë do të akuzohen.

Ai gjithashtu deklaroi se kishte frikë se kur të nënshkruanin kontratat, të gjithë do të dërgoheshin në front në Ukrainë, vendi ku Useinov kishte lindur dhe shtetas i të cilit ishte deri në vitin 2014, kur mori nënshtetësinë ruse.

“Gjatë konferencës së mëngjesit, dëgjova se ata do të na dërgojnë të gjithëve në një operacion special ushtarak,” tha ai, duke përdorur eufemizmin e preferuar të Kremlinit për luftën në Ukrainë. Në videon që ai postoi, Usein shihet në një dhomë të vogël plot me njerëz dhe krevate marinari teksa dëgjojnë një të moshuar rus me uniformë kamuflazhi.

Përfaqësuesi i tij tha për kanalin Astra në Telegram se ai u transferua në një bazë tjetër për trajnimin bazë.

Injorimi i ligjit

Ajo që përshkruan Useinov është një shkelje e padiskutueshme e ligjeve ruse të të drejtave të njeriut. Njerëzit u arrestuan dhe nuk kishin akses tek avokatët. Atyre iu tha se do të hartoheshin pa marrë njoftim me shkrim nga zyra e rekrutimit ku secili prej burrave ishte regjistruar – dhe një vërtetim të nënshkruar për marrjen e njoftimit.

Meshkujt nuk duhej të kundërshtonin rekrutimin e detyruar në gjykatë ose të kundërshtonin shërbimin ushtarak. Ata që thërrasin kundërshtimin e ndërgjegjes kanë të drejtë ligjore për shërbim alternativ në Rusi.

“Kjo procedurë shkeli të gjitha të drejtat e mia”, ka shkruar Useinov.

Problemet e rënda demografike dhe pasuria e naftës e kanë kthyer Rusinë në një magnet për miliona emigrantë punëtorë nga Azia Qendrore, e cila dikur ishte pjesë e BRSS.

Një numër tatarët e Krimesë, anëtarë të komunitetit mysliman prej 200,000 anëtarësh në gadishullin e aneksuar, janë bërë pjesë e kësaj tendence, sepse ata ndajnë gjuhën e përbashkët me kombet turke të Azisë Qendrore, zona nga të cilat paraardhësit e tyre u dëbuan masivisht.

Në të njëjtën kohë, rajoni i Kaukazit të Veriut të Rusisë, kryesisht mysliman, i varfër dhe plot korrupsion, është një nga rajonet e pakta me nivele të larta të lindjeve dhe qindra mijëra po shpërngulen në Moskë dhe qytete të tjera të mëdha. Megjithatë, të shkosh në një xhami në pothuajse të gjitha pjesët e Rusisë mund të jetë e ndërlikuar, dhe ndonjëherë edhe e rrezikshme.

Moska ka vetëm pesë xhami zyrtare, dhe në zonat ku jetojnë dhjetëra mijëra besimtarë, gjatë festave myslimane ata i vendosin tapetet e tyre në trotuar, asfalt, madje edhe në shinat e tramvajit.

Shumica e punëtorëve migrantë shkojnë në “shtëpitë e lutjes” jozyrtare që disa banorë vendas dhe policë i shohin si vende grumbullimi për “ekstremistët”. Këto shtëpi po ndërtohen në numër në rritje, sepse autoritetet nuk lejojnë ndërtimin e xhamive të reja, edhe pse myslimanët janë grupi i popullsisë me rritje më të shpejtë në Rusi.

Edhe pse Kremlini po përpiqet të rifitojë ndikimin e tij të epokës sovjetike në Lindjen e Mesme, duke tërhequr liderët myslimanë dhe duke e quajtur Islamin një nga “fetë tradicionale” të Rusisë, policia ruse i shpërfill të drejtat fetare gjatë bastisjeve në shtëpitë e adhurimit…