San MARINO/ MARINI, gurthyesi i fisit Ilir Dalmatë themeloi atë që tani është qyteti dhe shteti i San Marinos !

Shkruan: Shqipe HOXHA

Lindur ne Shekulli i 5-të ne Albe, Dalmacia

Born 5th century Albe, Dalmatia

Popullsia e saj mesjetare e folur dalmate përdorte Arbe, Arbia, Arbiana, Arbitana dhe më shpesh Arbum në dokumentet e shkruara në gjuhën latine.

Ishulli i parë dëgjohet nga Ilirët në vitin 360 pes. Ishte pjesë e Liburnisë dhe pastaj pjesë e Perandorisë Romake

Saint Marini u largua nga ishulli Arba në Kroacinë e sotme me mikun e tij të gjallë Leo dhe shkoi në qytetin e Riminit si një gur thyes gëlqeror. Pas persekutimit të Dioklecianit pas predikimeve të tij të krishtera, ai iku në Monte Titano aty pranë, ku ndërtoi një kishë të vogël dhe kështu themeloi atë që tani është qyteti dhe shteti i San Marinos. Data zyrtare e themelimit të asaj që tani njihet si Republika është 3 shtatori 301.

I akuzuar gabimisht nga një grua e çmendur e Riminit për të qenë bashkëshorti i saj u largua, iku në një shpellë në Monte Titano dhe jetoi atje si një vetmitar. Vendi i vogël i San Marino është emëruar për të.