Ushtria izraelite: Hamasi kishte një tunel komandues nën selinë e OKB-së në Gaza

Forcat izraelite kanë zbuluar një rrjet tuneli qindra metra të gjatë dhe pjesërisht nën selinë e UNRWA-s në Gaza, thotë ushtria, duke e quajtur atë provë të re të shfrytëzimit të Hamasit të agjencisë kryesore të ndihmës për palestinezët.

Inxhinierët e ushtrisë i çuan gazetarët për mediat e huaja nëpër pasazhe në një kohë krize për UNRWA, e cila ka nisur një hetim të brendshëm dhe ka parë një sërë vendesh donatore të ngrijnë fondet lidhur me pretendimet muajin e kaluar nga Izraeli se disa nga stafi i tij janë dyfishuar si operativë të Hamasit.

Palestinezët kanë akuzuar Izraelin për falsifikimin e informacionit për të njollosur UNRWA, e cila punëson 13,000 njerëz në Rripin e Gazës dhe ka qenë një mjet shpëtimi për popullsinë e varur nga ndihma për vite me rradhë.

Agjencia drejton shkollat, klinikat e kujdesit shëndetësor parësor dhe shërbime të tjera sociale, dhe shpërndan ndihma, duke i përshkruar aktivitetet e saj si thjesht humanitare.

Selia e UNRWA-së është në qytetin e Gazës, midis zonave veriore që trupat dhe tanket izraelite pushtuan në fillim të luftës katër-mujore kundër fraksionit islamik qeverisës Hamas, duke dërguar qindra mijëra civilë të ikin drejt jugut.

Gazetarët në udhëtimin e shoqëruar nga afër hynë në një bosht pranë një shkolle në periferi të kompleksit të OKB-së, duke zbritur në tunelin e veshur me beton. Tuneli, për të cilin ushtria tha se ishte 700 metra i gjatë dhe 18 metra i thellë, disa herë u dyfishua, duke zbuluar dhoma anësore. Kishte një ambient zyre, me kasaforta çeliku që ishin hapur dhe boshatisur. Kishte një tualet me pllaka. Një dhomë e madhe ishte e mbushur me serverë kompjuterësh, një tjetër me bateri industriale, raporton Reuters.

“Gjithçka bëhet nga këtu. E gjithë energjia për tunelet, nëpër të cilat keni kaluar, vjen nga këtu”, tha nënkoloneli, i cili dha vetëm emrin e tij, Ido.

“Kjo është një nga komandat qendrore të inteligjencës. Ky vend është një nga njësitë e zbulimit të Hamasit, ku ata komandonin pjesën më të madhe të luftimeve.”

Por Ido tha se Hamasi dukej se ishte evakuuar përballë avancimit izraelit, duke prerë paraprakisht kabllot e komunikimit që, në një pjesë mbi tokë të turneut, ai tregoi se kalonin nëpër dyshemenë e bodrumit të selisë së UNRWA-së.

Dukej se breshëritë e mëdha izraelite dhe shirat e vazhdueshëm të dimrit mund të kenë luajtur gjithashtu një rol në nisje: disa pjesë të tunelit u bllokuan me rërë të zhveshur dhe ujë deri në gjunjë.

Në një deklaratë, UNRWA tha se kishte liruar selinë më 12 tetor, pesë ditë pas fillimit të luftës, dhe për këtë arsye “nuk ishte në gjendje të konfirmonte apo komentonte ndryshe” mbi gjetjen izraelite.

“UNRWA … nuk ka ekspertizën ushtarake dhe të sigurisë dhe as kapacitetin për të ndërmarrë inspektime ushtarake të asaj që është ose mund të jetë nën mjediset e saj,” thuhet në deklaratë.