Ushtria ukrainase sapo kanë arritur një përparim të rëndësishëm, duke hapur rrugën drejt një qyteti kyç

Forcat e Armatosura të Ukrainës e çliruan plotësisht fshatin strategjik Robotin më 28 gusht. Rusët ishin nervozë, sepse humbja e Robotinisë hap mundësinë që Forcat e Armatosura të Ukrainës të rrethojnë Tokmakun dhe të avancojnë në Melitopol, e më pas në Berdyansk.

Nga Tokmak në Berdyansk

Tokmak është një qendër e fuqishme logjistike e ushtrisë ruse. Është 20 kilometra nga Robotyny në Tokmak, Melitopol është gjithashtu afër. Marrja e qytetit nuk është punë e lehtë, sepse pushtuesit e kanë kthyer në një kështjellë të vërtetë. Rreth tij ndërtuan fortifikime dhe gropa.

Por më tej midis Tokmakut dhe Melitopolit, rusët ishin “dembelë” për të ndërtuar struktura të forta mbrojtëse. Pas Tokmakut, nis mbrojtja e dytë dhe e tretë e rusëve, të cilat janë shumë më të dobëta se e para, ndaj ka shumë gjasa që Melitopol të jetë objektivi i radhës i ukrainasve.

Eksperti ushtarak Oleksandr Kovalenko vëren se kjo shkatërron mitin se çdo linjë pasuese e mbrojtjes ruse është më e fortë se ajo e mëparshme.

Aktualisht mbi Tokmak qëndron një “kërcënim” i vërtetë. Clirimi i Robotinit bëri të mundur zgjerimin e pjesës së përparme nga shtatë në më shumë se njëzet kilometra. Përparimi në Tokmak me një front të gjerë do t’ua bëjë të pamundur rusëve përdorimin e plotë të burimeve të tyre.

Sipas ekspertit, Forcat e Armatosura të Ukrainës duhet të çlirojnë fshatrat Novoprokopivka dhe Solodka Balka, si dhe t’u heqin pushtuesve lartësinë e fundit kryesore që ata kontrollojnë në këtë zonë pranë fshatit Ilchenkove. Më tej, lëvizja në Ocheretuvaty dhe dalja në rrugën 0401 do t’ju lejojë dalje në juglindje të Tokmak, dhe lëvizja në të djathtë të Robotinës përfshin çlirimin e fshatit Kopani dhe avancimin në rrugën P37.

Forcat e Armatosura mund të mbulojnë tre drejtime afrimi me Tokmak: veri, verilindje dhe veriperëndim. Qyteti do të jetë në një mjedis funksional. Dhe nëse flasim për kontroll mbi juglindjen e autostradës P37, mund të konsiderohet një dalje në Berdyansk,
– theksoi eksperti ushtarak Oleksandr Kovalenko.