Vjosa Osmani dhëmbë për dhëmbë me Vuçiç: Vijoni me gënjeshtra të vjetra

Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani i është përgjigjur menjëherë akuzave të liderit serb, Aleksandër Vuçiç, në tryezën e Këshillit të Sigurisë në Organizatën e Kombeve të Bashkuara, se komuniteti i serbëve në 4 komunat veriore po diskriminohet.

Osmani shtoi mes të tjerash se Kosova është një histori suksesi sa i përket shtetit të së drejtës dhe mbrojtjes së komuniteteve dhe këtë gjë e kanë treguar dhe raportet e Transparency international dhe Freedom House.

“Pretendimet e Serbisë për pastrim etnik të serbëve janë të rrejshme dhe të pabaza. Këto narrativa janë diskredituar nga Komiteti i Helsinkit deri te Parlamenti i Evropës. Shteti i Kosovës jo vetëm që mbron por edhe promovon të drejtat e serbëve dhe të gjitha komuniteteve tjera. Gjuha serbe përdoren në të gjitha institucionet publike anë e mbanë Kosovës. Kishat ortodokse ka mbrojtje të veçantë nga shteti i Kosovës. Pos disa incidenteve të izoluara, asnjë motiv etnik nuk ka ndaj kishave ortodokse”, tha mes të tjerash presidentja Osmani.

Ndërkohë, presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiç, i quajtur disa herë ata si terroristë. Ai u shpreh se “gjithçka është toleruar për ekstremizmin shqiptar në këto 25 vitet e fundit dhe ideologjia për persekutim të serbëve nuk janë izoluar, e dënuar, por janë shpërblyer”.