Vuçiq, Sheshel dhe lidhjet që nuk do të shkëputen kurrë- analiza e REL për marrëdhëniet mes presidentit serb dhe babait të tij politik

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, këtë fundjavë ishte në festën e të dënuarit për kriminel lufte dhe babait të tij politik, Vojisllav Sheshel.

Më 12 qershor, në rrjetet sociale u bë virale një video nga një restorant në Beograd, në të cilën ai është ulur në shoqërinë e Sheshelit teksa ata këndojnë këngë çetnike.

Në të njëjtën ditë, Vuçiq i tha televizionit Happy se ishte në festën e dasmës së djalit të Sheshelit, edhe pse, siç tha ai, ata kanë “politikë të ndryshme”.

“Nuk më vjen turp që shkova të uroj kumbarët për pagëzimin dhe dasmën e tyre”, tha Vuçiq, duke iu përgjigjur kritikave të publikut në Serbi dhe në rajon.

Ai shtoi se askush nuk do t’i thotë “nëse do të heqë dorë nga dikush që pagëzoi djalin dhe vajzën e tij të madhe”.

Lidhjet private dhe politike të Aleksandar Vuçiqit dhe Vojislav Sheshel datojnë që nga vitet e nëntëdhjeta të luftës, kur ata ishin së bashku në Partinë Radikale Serbe.

Politika e bashkimit të “të gjitha vendeve serbe” në të ashtuquajturën Serbi e madhe, fjalimet luftarake dhe organizimi i njësive paraushtarake e çuan Shesheljn në bankën e të akuzuarve ndërkombëtare, kujton REL

Në vitin 2018, ai u dënua me dhjetë vjet burg në Hagë për krime lufte kundër popullsisë kroate në fshatin Hrtkovci të Vojvodinës.

Vuçiq u nda me Sheshelin në vitin 2008, kur presidenti aktual i Serbisë formoi Partinë Progresive Serbe.

Ata kaluan nga bashkëpunëtorët e tyre më të afërt, përmes akuzave dhe ofendimeve të ndërsjella, në mbështetjen publike të Sheshelit për politikën e sotme të Vuçiqit.

Çfarë u këndua në festën e Sheshelit?

Duke folur për këngën që lavdëron ish-dukën çetnike Pavle Gjurishiq, e cila shoqëron videon e festës, Vuçiq tha për televizionin Happy se “ai nuk është redaktor muzikor për të zgjedhur muzikën”.

Një ditë më vonë, në të njëjtin televizion ishte i ftuar edhe drejtuesi i festës.

“Këngët çetnike kam porositur i pari unë, e më pas disa të tjera. “Vuçiq nuk porositi asnjë këngë të vetme”, tha Sheshel më 13 qershor.

Mediat në rajon kanë reaguar ndaj videos së Vuçiqit dhe Sheshelit duke u shoqëruar me këngë çetnike, si dhe ministrit kroat të Mbrojtjes Tomo Medved.

Ai deklaroi se Vuçiq duhet “i përkushtohet situatës në Serbi dhe çështjeve që kanë të bëjnë me Serbinë”.

Drejtori i Fondit joqeveritar për të Drejtën Humanitare dhe ish-zëdhënësi i Tribunalit të Hagës, Nenad Golçevski, thekson se Vuçiq mban postin më të lartë shtetëror dhe se prania e tij në festën e të dënuarit për krime lufte nuk mund të shihet si një akt privat.

“Një person që kryen një funksion të tillë nuk ka të drejtë të bëjë gjëra në cilësinë e tij private që kërcënojnë integritetin dhe besueshmërinë e funksionit që ai kryen”, tha Golçevski për Radion Evropa e Lirë.

Lexoni pjesën tjetër të tekstit në faqen e internetit të REL në gjuhën serbe.