New Serbian spy chief Aleksandar Vulin listens during a press conference of Serbian President Aleksandar Vucic, in Belgrade, Serbia, Saturday, Oct. 8, 2022. Serbia’s government has named a staunchly pro-Russian politician as the Balkan state’s new spy chief, the country’s media reported. Serbian state TV said Thursday, Dec. 1, 2022 that Aleksandar Vulin, who was Serbia’s interior minister in the previous government and before that served as a defense minister, is taking over as the director of BIA, Serbia’s intelligence agency. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Vulin i “hakërrehet” Gjermanisë për rezolutën për Srebrenicën: Komb gjenocidial jeni ju

Zv/kryeministri i Serbisë, Aleksandar Vulin ka lëshuar akuza të ashpra ndaj Gjermanisë dhe zyrtarëve të lartë të saj, në lidhje me mbështetjen që kjo e fundit ka treguar për rezolutën për gjenocidin në Srebrenicë që pritet të votohet në Asamblenë e Përgjithshme të OKB.

Vulin deklaroi se ministrja e Jashtme gjermane, Analene Baerbock është mbesa e një nazisti, teksa sipas tij, gjermanët janë komb gjenocidial.

“Do të mbetet e vërtetë se gjermanët janë komb gjenocidial, kurse serbët jo. Dhe nuk ka forcë që do ta ndryshojë këtë – tha zëvendëskryeministri i Serbisë.

Propozimi përfundimtar për rezolutën mbi gjenocidin në Srebrenicë ka mbërritur në Organizatën e Kombeve të Bashkuara. Në dokumentin që ka nervozuar serbët, kërkohet që 11 korriku të shpallet si dita ndërkombëtare e përkujtimit të gjenocidit në Srebrenicë në vitin 1995.

Republika Srpska ka dërguar një raport në OKB duke kërcënuar me qëndrimin se “miratimi i rezolutës për Srebrenicën do të shkaktonte konflikte të brendshme” në Bosnje e Hercegovinë.

Lideri separatist, Milorad Dodik, i sanksionuar nga SHBA dhe shumë I afërt me Rusinë, ka kërcënuar shpesh se do të ndajë Republika Srpska nga Bosnja në rast të miratimit të rezolutës.