Kryekuvendari i Malit të Zi -Mandiq i njohur si ‘pro serb’, do të kërkojë një takim urgjent me Spajiqin për rezolutën për Srebrenicën

Andrija Mandiq, presidenti i Demokracisë së Re Serbe dhe lideri i ish-Frontit Demokratik pro-rus, dhe presidenti aktual i Parlamentit të Malit të Zi, Andrija Mandiq, i kanë bërë thirrje kryeministrit Milojko Spajiq që të rishqyrtojë vendimin që ka shpallur në lidhje me rezolutën për gjenocidin e Srebrenicës.

Mandiç deklaroi se duke votuar për rezolutën për Srebrenicën në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së, Mali i Zi “do të gjendej në mesin e atyre që do të përpiqeshin të impononin në mënyrë të pabazë fajin kolektiv mbi popullin serb për gjenocid” dhe se “kjo do të ishte jo vetëm e papranueshme, por edhe moralisht i paqëndrueshëm”.

Ai gjithashtu thotë se Spajiq asnjëherë nuk ka folur personalisht për rezolutën, por se vendimi i tij është komunikuar përmes një bashkëbiseduesi nga Berlini.

“Unë e di se nuk është e lehtë për të. Fuqitë e mëdha po ushtrojnë presion mbi vendet e vogla dhe ata duhet të ‘dëgjojnë’ sipas rregullave të pashkruara të gjeopolitikës. Fatkeqësisht, ky është rendi ‘i drejtë’ ndërkombëtar i sotëm. Për t’i bërë gjërat më të vështira, ai është Përballë presioneve jo vetëm nga jashtë, por edhe nga brenda Kemi pasur edhe reagimin e presidentit të Malit të Zi, Jakov Milatoviq, i cili thotë se Mali i Zi “ka pikëpamjet e veta” për këtë çështje, se dëshiron të rikujtojë Deklaratën e miratuar më parë. Në Parlamentin e Malit të Zi ka ndodhur shumë atje lart dhe nuk duhet të harrojmë se populli serb vendosi pikërisht ato zgjedhje”, thotë Mandiq.

Siç thotë më tej, ai pret që kryeministri Spajiq ta vlerësojë me kujdes “këtë situatë” dhe të kujdeset për interesat jetike të Malit të Zi dhe të njerëzve që jetojnë në të.

Nëse Mali i Zi nuk do të kishte respekt, traditë, krenari dhe dinjitet, nuk do të ekzistonte sot. Duke votuar për rezolutën, Mali i Zi do të fajësonte gjithë popullin serb”, ka shkruar Mandiq në profilin e tij në rrjetin X.

“Nuk besoj se kryeministri Spajiq mund të pranojë se i gjithë populli serb është gjenocidal, sepse kjo do të nënkuptonte një gjykim për të gjithë serbët në Mal të Zi. Të gjykosh një pjesë të madhe të popullit të tij do të ishte jo vetëm e papranueshme, por edhe moralisht e paqëndrueshme. Unë me të vërtetë besoj se Spajiqi nuk mendon se ata janë serbët janë një komb gjenocidal, sepse nuk e kuptoj pse ata do të nënshkruanin një marrëveshje koalicioni për bashkëpunim me përfaqësuesit e një kombi gjoja ‘gjenocid’”, tha Mandiq.

Ai gjithashtu shtoi se pas kthimit të Spajiqit nga Berlini, ai do të kërkonte një bisedë urgjente me të në mënyrë që të “arrijte një marrëveshje të pranueshme për të gjithë”.

Mandiq është udhëheqës i Demokracisë së Re Serbe – anëtare e Frontit Demokratik pro-serb dhe pro-rus (DF), i cili është riemëruar si koalicioni Për Ardhmërinë e Malit të Zi. Prioritete të politikës së jashtme të partisë së Mandiqit janë heqja e sanksioneve kundër Rusisë dhe tërheqja e njohjes së pavarësisë së Kosovës.

Ajo është, po ashtu, kundërshtare e anëtarësisë së Malit të Zi në NATO. Në politikën rajonale, Mandiq ka marrëdhënie jashtëzakonisht të ngushta me presidentin serb, Aleksandar Vuçiq, dhe me presidentin e Republikës Sërpska në Bosnje e Hercegovinë, Millorad Dodik. Ai e mohon edhe gjenocidin në Srebrenicë, ku forcat serbe të Bosnjës kanë vrarë mbi 8.000 burra dhe djem myslimanë gjatë luftës së viteve ’90.

Është, gjithashtu, i afërt me ideologjinë e lëvizjes çetnike, e cila ka bashkëpunuar me Gjermaninë hitleriane në Luftën e Dytë Botërore.

Titullin simbolik të dukës çetnik e ka që nga viti 2007. Tani e dy dekada është deputet në Parlamentin e Malit të Zi. Ai u zgjodh me krye të këtij institucioni me … vota. Zgjedhja e Mandiçit është pjesë e një pakete më të gjerë të ndarjes së pushtetit.

Sipas marrëveshjes së mandatarit për kryeministër, Millojko Spaijiq, me shumicën e re, partitë e Frontit Demokratik do ta mbështesin Qeverinë e tij të pakicës në Parlament dhe, në fund të vitit të ardhshëm, do të bëhen zyrtarisht pjesë e saj. Uashingtoni zyrtar ka paralajmëruar dhe shprehur disa herë shqetësim se Qeveria e re përbëhet nga parti dhe liderë që janë aktivisht kundër vlerave euroatlantike. Qëndrim i ngjashëm është shprehur në disa raste edhe nga institucionet evropiane.

Mandiq e sheh Putinin si president të tij

Në vitin 2019, presidenti rus, Vladimir Putin, u takua në Beograd me Andrija Mandiçin dhe një udhëheqës tjetër të Frontit Demokratik, Millan Knezheviq, të cilët atëkohë kanë qenë në opozitë.

“Mandiq dhe Knezheviq ia kanë përcjellë presidentit të Rusisë përshëndetjet e popullit serb në Mal të Zi dhe kanë theksuar se shumica e Malit të Zi e percepton atë si president të vetin”, ka thënë atëkohë Fronti Demokratik.

Sipas atij njoftimi, Putin u ka thënë atyre se janë “heronj të vërtetë” dhe se duhet “të durojnë”.

Mandiq dhe Knezheviq janë akuzuar se kanë planifikuar një “grushtshtet” në ditën e zgjedhjeve në Mal të Zi, në vitin 2016, së bashku me anëtarët e shërbimit rus, Eduard Shishmakov dhe Vladimir Popov, si dhe me tetë shtetas të tjerë serbë.

Rasti është lidhur me përpjekjet për ta penguar anëtarësimin e Malit të Zi në NATO. Me aktgjykimin e shkallës së parë, në maj të atij viti, ata janë dënuar me nga pesë vjet burgim. Gjykata e Apelit e ka hedhur poshtë vendimin dhe e ka çuar rastin në gjykim të ri. Mandiq dhe Knezheviq i kanë mohuar akuzat, duke pretenduar se bëhet fjalë për një proces të inskenuar politikisht.

Një burim nga administrata amerikane ka konfirmuar në vitin 2022 se Fronti i tyre Demokratik është financuar nga Rusia gjatë fushatës zgjedhore në vitin 2016.