Rastet e Sanduloviqit dhe Selma Barjamit tregojnë se Vulin është ende në krye të BIA-s serbe, dorëheqja e tij ishte ‘fiktive’

Ndonëse kanë kaluar gati tre muaj që kur Aleksandar Vulin është larguar nga posti i drejtorit të Agjencisë së Informacionit të Sigurisë (BIA), deklaratat e tij të fundit duket se sugjerojnë se ai nuk është larguar nga ky post.

Vetëm në dy deklaratat e fundit, që kanë të bëjnë me direktivat për arrestimin e politikanit Nikolla Sanduloviq dhe ndalimin e hyrjes në Serbi të këngëtares Selma Bajrama, Vulin tha se ato janë bërë me iniciativën e tij dhe para se të largohej nga agjencia në nëntor.

Njohësit e situatës thonë ndryshe – Vulin ende habitet dhe sillet si drejtori i BIA-s.

Pas vendimit të SHBA-së për ta vendosur atë në listën e sanksioneve dhe komenteve mjaft kritike të ambasadorit Christopher Hill, Vulin u largua nga posti i BIA-s. Një vendim të tillë ai e ka marrë më 3 nëntor, pas së cilës i është bashkuar aktivisht fushatës së SNS-së për zgjedhjet parlamentare.

Ndonëse për gati një muaj e gjysmë abstenoi nga deklaratat dhe daljet publike, Vulin sërish doli në qendër të vëmendjes së publikut pas vendimit për arrestimin e politikanit dhe kreut të Partisë së vogël Republikane. Ai ka qenë në Kosovë në fillim të janarit dhe ka vizituar varrin e Adem Jasharit, pas së cilës është arrestuar nga autoritetet serbe.

Prej ditësh ishte e paqartë se çfarë ndodhi në këtë rast, u alarmua edhe ndërkombëtarët, ndërsa zërin e autoriteteve sapo dëgjuam nga goja e ish-drejtorit të BIA-s.

Më 6 janar, Vulin konfirmoi se Sanduloviq ishte arrestuar me urdhër të tij.

“Sanduloviq u ndalua sipas urdhrit tim, i cili mbeti në fuqi edhe pas dorëheqjes sime. Ai u ndalua me dyshimin për cenim të rendit kushtetues dhe duke punuar aktivisht për të mbështetur të ashtuquajturën shkëputje. Kosovë Nëse Sanduloviqi do të kishte vendosur një kurorë në varrin e Himmlerit, Mossad do ta kishte vrarë, po të kishte vendosur një kurorë në varrin e Osama bin Ladenit, CIA do t’ia kishte gjetur kokën, duke vendosur një kurorë në varrin e Vrasësi serb Adem Jashari, Sanduloviq është ndaluar vetëm me urdhër timin dhe është ndaluar me urdhër të prokurorit”, ka thënë Vulin në një deklaratë.

Edhe sot e kësaj dite mbetet e paqartë se si ka mundësi që Vulin të ketë dhënë urdhër për arrestimin e Sanduloviqit në fillim të janarit dhe ai ka dhënë dorëheqjen në fillim të nëntorit. Pra, dy muaj të plotë vakum mes dy vendimeve.

Dy javë pas vendimit për arrestimin e Sanduloviqit, u lëshua një direktivë për ndalimin e hyrjes në Serbi të këngëtares Selma Bajrama për shkak të një videoje të fundit në të cilën ajo tregonte një shqiponjë dykrenare.

Vulin përsëri mori përgjegjësinë dhe tha se ishte vetëm vendimi i tij. Pikërisht për këto dy raste, lind pyetja nëse Vulin është ende joformalisht njeriu i parë i BIA-s dhe si u shfaq një hendek kaq i gjatë mes largimit të tij nga strukturat e sigurisë dhe lëvizjeve konkrete që u zbatuan pas 1 janarit 2024. Rastet Sanduloviq dhe Bajrami hedhin dyshime se kush merr vendime në strukturat e sigurisë.

Ish-drejtori i Agjencisë së Sigurisë Ushtarake (VBA), Momir Stojanoviq, thotë për Nova.rs se të krijohet përshtypja se drejtori i ri i BIA-s është emëruar në mënyrë fiktive, por se gjithçka ende vendoset nga Aleksandar Vulin.

“Edhe pse Vulin dha dorëheqjen disa muaj më parë, daljet e tij publike po bëhen gjithnjë e më të shpeshta. Më të informuarit thonë se dorëheqja e tij është fiktive dhe pretendojnë se Vulin ende shfaqet në drejtorinë e BIA-s me një automjet me xhama të ngjyer dhe se ia del mbanë nga hija. Ky është parimi se si të mashtroni publikun dhe të huajt, të drejtuar nga shteti. “Reklamat e tij na tregojnë vetëm se Vulin ende po i tërheq fijet dhe merr vendime në BIA, ndërsa tjetri është emëruar në mënyrë fiktive”, shpjegon Stojanoviq.

Duke komentuar deklaratën e Vulin ku gjoja ai personalisht ka marrë vendimin për ndalimin e hyrjes së këngëtares në vend, Stojanoviq nënvizon se ky urdhër është i kontestuar edhe nga pikëpamja e ligjit.

“Kjo ka të bëjë në radhë të parë për veprime të kundërligjshme. Organet e autorizuara mund të kërkojnë ndalimin e hyrjes së një personi në territorin e Serbisë, por vendimin e merr MPB-ja. Drejtori i BIA-s nuk mund të lëshojë urdhër për ndalimin e hyrjes së një personi në Serbi. Një interpretim i tillë na tregon injorancë elementare të ligjit”, shpjegon Stojanoviq për Nova-n.