Stoltenberg: Perëndimi duhet të përgatitet për “dekada konfrontimi” me Rusinë

Perëndimi nuk po kërkon luftë me Rusinë, por duhet ende të përgatitet “për një konfrontim që mund të zgjasë dekada”, tha Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg për gazetën gjermane Welt am Sonntag në një intervistë të botuar më 10 shkurt.

Zyrtarët nga vendet e NATO-s kanë shprehur shqetësim në rritje që nga fillimi i pushtimit në shkallë të plotë të Ukrainës se aleanca është e përgatitur në mënyrë joadekuate për një konflikt me Rusinë.

Nën-admirali Rob Bauer, kryetar i Komitetit Ushtarak të NATO-s, tha në janar se civilët në vendet e NATO-s duhet të përgatiten për mundësinë e një lufte gjithëpërfshirëse me Rusinë brenda 20 viteve të ardhshme.

Mundësia e konfliktit të drejtpërdrejtë me Rusinë ka të ngjarë të varet nga rezultati i luftës në Ukrainë, thanë zyrtarët perëndimorë.

“Nëse (presidenti rus Vladimir) Putin fiton në Ukrainë, nuk ka asnjë garanci që agresioni rus nuk do të përhapet në vendet e tjera,” paralajmëroi Stoltenberg.

NATO duhet të përmirësojë aftësitë e saj ushtarake, tha Stoltenberg, duke shtuar se “parandalimi funksionon vetëm nëse është i besueshëm”.

Ekonomia e Rusisë është gjithnjë e më shumë në një bazë lufte, tha Stoltenberg, dhe NATO duhet të bëjë më shumë për të vazhduar.

“Ne duhet të rivendosim dhe zgjerojmë bazën tonë industriale më shpejt në mënyrë që të mund të rrisim furnizimet në Ukrainë dhe të rimbushim rezervat tona”, tha Stoltenberg.