Vula e Skenderbeut e cila gjendet në Muzeun Kombëtar të Danimarkës

Shkruan: Ilir Seci
ESHTE MISTER SI KA MBERRITE ATJE ,ESHTE RREGJISTRUAR NE DANIMARKE NE VITIN 1634 DHE MUZEU I DANIMARKES E KA BLERE NE VITIN 1839…

http://bjoerna.dk/albansk-historie/Seal-of-Scanderbeg.htm

MESAZHI TE VULA E SKENDERBEUT AI QE DUKET ME GERMA GREKE (NE FAKT PELLAZGE) DESHIFROHET KESISOJI…

ΒΑΣΙΛΕΥΣ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.ΕΛΕΩ.ΘΥ. ΑΥΤ.ΡΩΜ.ΟΜΕΓ. ΑΥΘ.ΤΟΥΡ.ΑΛΒ. ΣΕΡΒΙ.ΒΟΥΛΓΑΡΙ.
Several words are abbreviated: King. Alexander. By the grace of God. Emperor of the Romans,the Great, Ruler of the Turks. Albanians. Serbs. Bulgarians.

SHQIP:”MBRETI ALEKSANDER,(ISKANDER)) ME MESHIREN E ZOTIT PERANDOR I ROMANEVE,SUNDUESI I MADH I TURQVE,SHQIPTARVE,SERBEVE DHE BULLGAREVE”…

Vule gjendet e ekspozuar ne muzeun e Kopenhages,eshte e rregjistruar si e futur aty ne ate mbreteri ne vitin 1634,per fat ata jane te sakte ne keto gjera edhe nuk ka shaka mbreteria e tyre eshte me e vjetra ne bote!Pra ka kater shekuj thuajse qe eshte aty dhe eshte studiuar nga historiane,mendohet se eshte vula qe i eshte dhuruar nga miku i vet mbreti i Napolit,edhe se mesazhi ne te deshmon qe aty ishin ambiciet evropiane per Sknderbeun,deshironin ta benin sundues te ballkanit…shkrimi nga ana tjeter vetem sa deshmon se Konstandin Kristoforidhi ka pase te drejte!

Po ta shikojme me vemendje historine e asaj kohe e shikojme se ne fakt atehere po pervijoheshin konturet e asaj perandorie ku sunohej te vihej Skenderbeu si sundimtar…Skenderbeu u martua me te biejn e Gjergj Arianitit,Doniken,motra e Donika kastriotit,vajza tjeter e Gjergj Arianitit Angjelina,(Ajo me te cilen kisha serbe mburret sot si St. Angelina shenjtore e madhe sipas tyre!),u martua me princin e serbise Stepan Brankovicin i cili kur iku nga turqit u fsheh ne Arberi edhe do e pranonte vasalitetin ndaj Skenderbeut!Nje moter skenderbeu e martoi me princin e Malit te Zi po ashtu martese qe shtonte lidhjet ne rajon…pra mos e shikoni me aq habi kete gje sepse Vatikanit asokohe i nevojitej shume nje ballkan i sunduar nga nje dore e forte e Skenderbeu ishte kandidati me i mundshem…Mos harrojme se ajo kohe duhet gjykuar me kriteret e ateherershme e jo me te sotshmet e rendi atehere ka qene feudal dmth sundimtari vendoste!