Pobjeda zbulon një lidhje të Kishës Ortodokse Serbe në Mal të Zi me shtetin rus: Kush janë njerëzit që mbështesin idenë dhe punojnë për një “botë serbe”

Incidenti i fundit në Liqenin e Shkodrës dhe sulmi ndaj rojeve të sigurisë nga Parku Kombëtar zbuloi jo vetëm përmasat e gjuetisë pa leje, por edhe lidhjet skandaloze të priftërinjve të Kishës së Serbisë me persona të përfshirë në vepra të ndryshme kriminale dhe të cilët ishin të përfshirë në një sërë veprimet e kishës, duke filluar me Belvedere në shtator 2021.

Fotografitë me të vërtetë ndonjëherë thonë më shumë se një mijë fjalë. Hulumtimi i Pobjedës tregon se fotografia e paraqitur në konferencën e para dy dite për shtyp nga kreu i Shërbimit Mbrojtës të Parkut Kombëtar të Liqenit të Shkodrës, Vuk Saiçiq – ku shihet murgu i buzëqeshur Filip Klikoovac dhe kushëriri i tij Vojin Prenkiq, një nga gjuetarët e arrestuar – është vetëm një korniza e grisur nga fotografia në të cilën janë fotografuar më shumë persona.

“KATARI SERBE-RUSE”

Ekipi hulumtues i Pobjedës ka gjetur fotot origjinale dhe, bazuar në foto-ligjore, përcaktoi se Vojin Prenkiq dhe kushëriri i tij, murgu Filip Klikoovac, bënë foto me krenari, por jo vetëm, por në shoqërinë e Mitropolitit të Kishës së Serbisë Joanikij Micoviqdhe Bor Djukiq, ish-konsulli i nderit i Federatës Ruse.

Ky informacion tashmë tregon se ka skema të degëzuara të ndikimit që arrin Kisha e Serbisë, por edhe njerëz që janë “përgjegjës” për të marrë pjesë në të gjitha aksionet e klerit serb në Mal të Zi, duke filluar nga vëllazëritë e ndryshme ortodokse, si “Stupovi” ose ,, Fortësia”, për të gjitha familjet që vihen në dispozicion.

Pobjeda dikur zbuloi se Gjukiç, si diplomat rus, mori pjesë ilegalisht në themelimin e Prava Montenegro të Marko Milaçiqit, një mbështetës i flaktë i politikës së Putinit në Moskë.

Më pas u zbulua se Gjukiç porositi 100 stema të rreme të Shoqatës Ndërkombëtare të Policisë (IPA) në mesin e vitit 2020 dhe u përpoq t’i transportonte ato në mënyrë të paligjshme në Mal të Zi.

Pasi policia kufitare zbuloi një paketë me letërnjoftime të rreme të policisë, dhe Gjukiç zbuloi se ai ishte ekspozuar, ai fluturoi me aeroplanin e parë – drejt e në Moskë.

Për një kohë të gjatë nuk u dëgjua, por pas gushtit të vitit 2020, e sidomos pas pensionimit të paligjshëm të prokurorit special Milivoj Katniq, ai filloi të vinte sërish në Mal të Zi.

Dhe për t’u lidhur, jo vetëm me priftërinjtë e Kishës së Serbisë, por edhe me njerëz të shumtë në Mal të Zi që mbështesin idenë e një “bote serbe”, pra mbytjen e Malit të Zi në një provizor politik me Serbinë si piemonte dhe entiteti Republika Srpska si anëtar i barabartë i “Trinisë së Shenjtë Serbe”.

Për ta bërë gjithçka më interesante, fotoja që publikon Pobjeda është redaktuar në profilin e ish-konsullit Gjukiq.

Bashkë me atë foto, Gjukiq publikoi një tjetër me vëllezërit Prenkiq, të ulur në një lokal, si dhe një koment pas incidentit në liqen: “Nuk u japim sherifë dhe roje, do të mbrojmë murgun e nderuar Filipi.

Njoftimi i Manastirit të Komit për incidentin në Liqenin e Shkodrës, ku në mënyrë karikaturale tentohet të minimizohet roli i murgut Klikoovac, i përfshirë dukshëm në gjueti pa leje, nuk është e vetmja dëshmi se ka lidhje të rrezikshme mes Kishës së Serbisë dhe njerëzve që janë të gatshëm të bëjnë çfarëdo që i urdhërojnë priftërinjtë serbë në Mal të Zi.

Fotografi i Pobjeda dhe Reuters, Stevo Vasiljeviq, bëri një foto më 5 shtator 2021, pas kurorëzimit me “helikopter” të Mitropolitit Ioaniki, një ekip sigurimesh që mbanin një sy vigjilent mbi personalitetet e kishës.

Në foto njëri nga vëllezërit Prenkiq, Igori, është pranë patriarkut serb Porfirij Periq. Në qafë ka një kartë që “mbrojtësit e fronëzimit” në manastirin e Cetinjes e kanë marrë në shenjë mirënjohjeje.

Igor Prenkiq dikur ishte në Komitetin “Shpëtimi i Zetës”, i cili luftoi shumë intensivisht gjatë vitit 2022 për “ruajtjen e territoreve që i përkasin Zetës”.

Natyrisht, ky aksion është bërë me përkrahjen e priftërinjve të Kishës së Serbisë dhe në këmbim, komuna e Zetës ka vendosur t’ua shpërblejë: Kuvendi i Komunës së Zetës, me Vendimin për varrim, rregullim dhe mirëmbajtje. të varrezave nga 4 gushti 2023, shkeli rëndë sistemin juridik të Malit të Zi lart, duke përfshirë emërtimin “varreza fetare” – të gjitha me qëllim që Kisha e Serbisë të dominojë varrezat e fshatrave dhe kështu të përcaktojë rregullat e varrimit!

Të gjitha këto lidhje tregojnë se pas 30 gushtit 2020 po punohet thellësisht për riformësimin, jo vetëm të skenës politike, por edhe për konsolidimin e ideve të “botës serbe” në mënyra të ndryshme.

Dhe është fare e sigurt që Joanikije dhe priftërinjtë e tij nuk do të kenë një dilemë morale: ata do t’i mbështesin gjuetarët me të gjitha forcat, nëse janë shërbëtorë besnikë të interesave të Kishës së Serbisë në Mal të Zi, si instrument i zbatimit të serbishtes dhe Ndikimi rus në Mal të Zi. Ashtu siç ishte paralajmëruar në vitin 2015, në kohën e DPS-së, nga lobisti i atëhershëm ruso-serb, rektori i sotëm i Universitetit të Malit të Zi, Vladimir Bozhoviq.

Pothuajse tetë vjet më vonë, ajo ëndërr u bë realitet malazez, dhe vëllezërit Prenkiq, disa murg Filip dhe tipa të ngjashëm dhe ekipe të ngjashme – janë vetëm kontraktorë derisa shteti i Malit të Zi fle.